Головна > Новини > Як уникнути харчових отруєнь в період Великодня4.04.2023, 15:15
Як уникнути харчових отруєнь в період Великодня |
У неділю православні християни відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят - Великдень. На жаль, нам вкотре доводиться відзначати Воскресіння Христове у надзвичайних умовах: з 2020 року - в умовах пандемії коронавірусу та карантинних обмежень, з 2022 - в умовах повномасштабної російської військової агресії. Проте релігійні громади готуються до проведення Великодніх богослужінь та освячення пасхальних кошиків.
Аби споживання харчових продуктів на Великдень не призвело до випадків отруєнь, потрібно уважно підійти до вибору продукції та дотримуватися рекомендацій:
Зазначимо, що дані епідеміологічних розслідувань випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь свідчать про те, що захворювання, як правило, виникають через недотримання технологій приготування та елементарних гігієнічних вимог під час зберігання страв. Тому важливо:
Звертаємо увагу, що овочі та фрукти при споживанні треба добре промити питною водою, а яйця перед приготуванням ретельно вимити в водно-содовому розчині.
Напередодні Великодня у продажу з’являється маса штучних барвників для яєць, посипок та яскравих фігурок для прикрашання великодньої випічки. Однак часто за яскравою фарбою приховано ряд шкідливих речовин. Тож радимо використовувати в приготуванні смаколиків якомога більше натуральних компонентів. Пасочки можна прикрасити горіхами, сухофруктами, натуральними цукатами. Уявити свято без крашанок теж неможливо, тому при приготуванні яєць пропонуємо використати натуральні барвники (шкірка цибулі, сік буряка, винограду або моркви з додаванням оцту, куркума, чай каркаде тощо), завдяки яким можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів без шкоди для здоров’я.
Бажаємо усім миру, здоров’я та спокою!
Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Повернутися назад |