Питання температурних режимів, як взимку так і влітку, не втрачає своєї актуальності. В умовах підвищення температури відповідно до ст. 2 і 21 КЗпП, а також ст. 6 і 13 Закону України “Про охорону праці” від 14.10.1992 № 2694-ХІІ, роботодавець повинен створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці згідно з положеннями нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав співробітників у сфері охорони праці.
Ознайомимось з вимогами щодо умов праці в закритих приміщеннях на прикладі офісних працівників.
Що таке мікроклімат виробничих приміщень ‒ умови їх внутрішнього середовища, що впливають на тепловий обмін працівників, який врегульовано Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень (ДСН 3.3.6.042-99), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42 (далі – Саннорми). Вони містять нормативні величини оптимальних і допустимих показників мікроклімату.
Оптимальні мікрокліматичні умови – це умови, що створюють передумови для високого рівня працездатності. Перебуваючи в таких умовах, працівник відчуває тепловий комфорт. У свою чергу, допустимі мікрокліматичні умови – це умови, за яких не виникає ушкоджень чи порушень стану здоров'я працівника, але можуть спостерігатися дискомфортні тепловідчуття, погіршення самопочуття та зниження працездатності.
“Слід зауважити, що Саннорми поширюються на умови клімату в межах робочої зони виробничих приміщень підприємства, незалежно від їх форми власності та підпорядкування. При цьому під виробничим приміщенням мається на увазі будь-який замкнутий простір у спеціально призначених будинках і будівлях, де постійно (позмінно) або періодично (протягом частини робочого дня) здійснюється трудова діяльність”, – наголосила Ольга Янчук, заступник начальника управління-начальник відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління.
Яка температура є допустимою для здійснення трудової діяльності?
Верхня межа температури на постійному робочому місці (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС. Протягом робочого дня (зміни) показники температури повітря не повинні виходити за зазначені межі.
Пропонуємо основні профілактичні заходи під час роботи в умовах підвищеної температури повітря:
- - раціональне планування виробничих приміщень і оптимальне розміщення в них обладнання з тепло-, холодо- і вологовиділенням;
- застосування вікон з тонованим склом або сонцезахисних пристроїв на вікнах;
- застосування локальних кондиціонерів;
- застосування централізованих систем кондиціонування, охолоджування та вентиляції;
- застосування повітряних завіс на входах до приміщення;
- застосування звичайних електричних вентиляторів.
Що робити, якщо температура не знижується?
Якщо не виходить привести у відповідність температурний режим на робочому місці, слід відкоригувати години роботи і відпочинку.
За мікрокліматичних умов, що перевищують допустимі параметри, внутрішньо змінний режим роботи та відпочинку має бути змінено за рахунок тривалості робочого часу. “Так, за температури повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10 % робочого часу на кожні 2 градуси перевищення встановлених рівнів. Наприклад, при 8-годинному робочому дні перевищення верхньої температурної межі на робочому місці офісного працівника на 2 градуси має компенсувати додатковим відпочинком тривалістю 48 хвилин. Якщо ж відносна вологість перевищує 75%, тривалість перерв рекомендується встановлювати не менше 20 % робочого часу”, – пояснила експертка з охорони праці головного управління.
Наголошуємо, що додатковий час для відпочинку, що включається до робочого часу, якщо підвищення температури в приміщенні вище встановленої норми, має бути передбачено правилами внутрішнього трудового розпорядку або колективним договором.
Крім того, у виробничих приміщеннях, в яких на робочих місцях неможливо встановити регламентовані інтенсивності теплового опромінення для працівників через технологічні вимоги, технічну недосяжність або економічно обґрунтовану недоцільність, використовується обдування, душування, водоповітряне душування та інше, також роботодавець повинен обладнати приміщення в робочій зоні з оптимальним мікрокліматом (кімнати, кабіни, бокси з кондиціонерами) для відпочинку на час регламентованих перерв, прийому їжі тощо – з метою профілактики перегрівань.
Для уникнення зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). За температури повітря більше 30 ºС, потрібно випивати не менше пів літри води на годину – один стакан кожні 20 хвилин.
Це той мінімум, який роботодавець зобов’язаний забезпечити згідно до вимог законодавства про охорону праці.