Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Державна служба зайнятості інформує » Для шукачів роботи » Неформальне навчання: підтвердіть освітню кваліфікацію за сприяння служби зайнятості

Неформальне навчання: підтвердіть освітню кваліфікацію за сприяння служби зайнятості

Неформальне навчання: підтвердіть освітню кваліфікацію за сприяння служби зайнятості

Неформальне навчання: крок до отримання професійної освіти

 

Неформальне професійне навчання: що це та кому воно може бути корисне?

Неформальне навчання: переваги в професійному майбутньому

 

Чи знайоме вам таке поняття  як неформальне навчання? Що це за навчання і як підтвердити його результати, читайте далі.

Неформальне професійне навчання – набуття працівниками професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання.

Іншими словами, всі особи, які упродовж свого трудового життя працювали на підприємстві та оволоділи певними професійними навичками, але , водночас, не мали документального підтвердження, мають змогу підтвердити свою компетенцію та отримати документ державного зразка.

Така послуга буде цікава й для осіб, які мають великий досвід роботи за професією, мають кваліфікацію, відповідні документи, але прагнуть підвищити розряд.

Організація роботи з підтвердження кваліфікації здійснюється державною службою зайнятості.

Особі, яка підтвердила кваліфікацію, видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання. У разі виявлення в особи рівня професійних знань, умінь та навичок, достатніх для виконання окремих видів робіт за професією, суб’єкт підтвердження видає такій особі сертифікат оцінювання результатів неформального професійного навчання. Особі, яка не підтвердила кваліфікацію, суб’єкт підтвердження надає рекомендації щодо продовження навчання.

Процедура підтвердження є платною. Кошти сплачує особа самостійно або роботодавець, що направив особу на підтвердження.

 

Яка процедура підтвердження результатів неформального професійного навчання працівників?

Для підтвердження кваліфікації особа звертається до місцевого центру зайнятості, який видає такій особі анкету самооцінювання за обраною нею робітничою професією, та інформує її про: вимоги до кваліфікаційного рівня робітничої професії; критерії оцінювання; процедуру підтвердження кваліфікації; суб’єкти підтвердження, що здійснюють підтвердження кваліфікації за робітничою професією, графік та орієнтовну вартість підтвердження кваліфікації.

Для підтвердження кваліфікації особа звертається до суб’єкта підтвердження та подає направлення і документи, зазначені у пункті 7 Порядку підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 № 340 (із змінами).

 

За якими професіями є можливість підтвердити результати неформального навчання?

Пунктом 3 Порядку підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 № 340 (із змінами) визначено, що підтвердження кваліфікації здійснюється за робітничими професіями, які наведені в Національному класифікаторі України ДК:003 «Класифікатор професій».

Наразі, єдиною робітничою професією, за якою здійснюється підтвердження результатів неформального навчання – є професія «Кухар». Підтвердити кваліфікацію за цим фахом можна у Вищому професійному училищі № 33 (місто Київ)  та Одеському й Рівненському центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Додатково повідомляємо, що для професії кухаря наказом Мінекономіки затверджено професійний стандарт. Його розробку проводив Громадський центр «Нова генерація», а до роботи в авторському колективі були долучені знані шеф-кухарі національних мереж ресторанів, учасники проєкту «Майстер Шеф», призери міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

Тож, якщо вас зацікавила інформація, ви готові до змін – звертайтеся  до найближчого центру зайнятості або філії обласного центру зайнятості за місцем вашого перебування.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада