Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Інформує Добровеличківське бюро правової допомоги » Трудові права та виплати донорам крові

Трудові права та виплати донорам крові

Щорічно 14 червня в Україні відзначається Всесвітній день донора крові. В цей день 2004 року пройшов перший День донора, а через рік свято було затверджено на 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві.

Розвиток донорства крові та її компонентів є важливою соціально необхідною справою держави. Донорство крові та її компонентів – добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у здачі крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання у наукових дослідженнях.

Донором крові або компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України.

Донором може бути особа, яка має вагу не менше 50 кг та пройшла відповідне медичне обстеження у медзакладі перед здачею крові і не має протипоказань, визначених МОЗ України.

Держава гарантує захист прав донора крові та/або компонентів крові та захист його здоров’я, а також компенсує йому витрати, пов’язані з донорством, і заохочує добровільне безоплатне донорство.

25 січня 2021 року набрав чинності Закон України від 30 вересня 2020 року № 931-ІХ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Законом оновлено норми щодо збереження середнього заробітку за працівниками, які виявили бажання стати донорами крові та/або її компонентів.

Яким же чином оформити відсутність працівника на роботі в день здавання?

Працівнику необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові із проханням відпустити з роботи для медобстеження чи здачі крові. Роботодавець повинен видати наказ про таке увільнення, при цьому за працівником зберігається середній заробіток.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» підставою для звільнення від роботи, навчання або служби відповідно до цієї статті є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та/або компонентів крові за формою та в порядку, затвердженими МОЗ України.

Якщо після проходження медичного обстеження або внаслідок технічних чи фізіологічних причин донація не відбулась, видається довідка щодо медичного обстеження донора. Первинний донор в такому випадку вважається таким, що здав тільки зразки крові для тестування.

Обов’язок увільнити працівника передбачений статтею 124 КЗпП України – у дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. Здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять.

Чи може роботодавець відмовити працівникові увільнити його від роботи?

Відповідно до п. 2 статті 12 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» керівники підприємств, установ, закладів, організацій, командири (начальники) військових частин зобов’язані

безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які є або виявили бажання стати донорами крові та/або компонентів крові, у дні відповідного медичного обстеження і донації крові або компонентів крові (крім випадків, якщо відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків).

Отже, лише у виняткових випадках роботодавець має право відмовити працівнику та не увільнити від виконання своїх посадових обов’язків. Відмова роботодавця має бути оформлена письмово та бути обґрунтованою.

Якими ж є гарантії працівників-донорів?

Після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів, в тому числі у разі здавання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня здавання крові чи її компонентів. У разі, коли за погодженням з керівництвом підприємства, установи, організації, командуванням військової частини в день здавання крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

У разі здавання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові.

Так, здно роз’яснень Міністерства праці та соціальної політики України від 06 квітня 2011 року № 76/13/133-11 та від 02 квітня 2014 року № 90/116-10 «Про порядок використання донорами днів відпочинку» якщо працівник здав кров у період щорічної відпустки, то тривалість такої відпустки продовжується на два дні.

У день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок коштів суб’єкта, який здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл або реалізацію донорської крові та компонентів крові, за місцем забору крові та/або компонентів крові. Норми такого харчування та вартість однієї порції харчування затверджуються МОЗ України.

Почесним донором є особа, яка безоплатно здійснила донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або 40 максимально допустимим дозам клітин крові, заготовлених методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій.

Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак «Почесний донор України». Зразки нагрудного знака «Почесний донор України» і посвідчення до нього затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 5 статті 21 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 100 і більше разовим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 120 і більше разовим дозам, заготовленим методом аферезу, або тромбоцитів у 100 і більше разових донаціях методом аферезу, можуть бути нагороджені державними нагородами України.

У разі здійснення одним донором донації крові і компонентів крові (змішане донорство) одна донація крові прирівнюється до двох донацій плазми крові та однієї донації компонентів крові, заготовлених методом аферезу.

Додаткові пільги, що надаються донорам:

У разі здійснення на протязі року безоплатно донації крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або/плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам або/тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу:

І) Працівники протягом 1 року після здійснення донації крові мають право на виплату допомоги з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи.

ІІ) Студенти протягом 1 року після здійснення донації крові мають право на отримання за місцем навчання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у закладі освіти стипендії.

ІІІ) Військовослужбовці строкової служби та курсанти військових закладів освіти протягом 6 місяців після здійснення донації крові мають право за місцем проходження служби на одержання грошової надбавки у розмірі 25 відсотків призначеного їм грошового забезпечення протягом шести місяців після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем проходження служби донора за рахунок коштів відповідних місцевих програм з розвитку донорства крові та компонентів крові.

Інші пільги, що надаються донорам - військовослужбовцям та курсантам військових навчальних закладів:

Військовослужбовці строкової служби та курсанти військових навчальних закладів, які є або виявили бажання стати донорами, в день здавання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження увільняються від несення нарядів, вахт та інших форм служби.

У разі якщо за погодженням із командуванням військової частини в день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор був залучений до несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку. У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.

Відповідальність роботодавця за ненадання пільг

Згідно зі статтею 20 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» особи, винні у порушенні встановлених цим Законом прав донорів, несуть встановлену законодавством дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову чи кримінальну відповідальність.

Фактично ненадання донором пільг є порушенням трудового законодавства, за яке передбачено відповідальність:

дисциплінарну — згідно зі статтями 147 — 152 Кодексу законів про працю України (догана або звільнення), яка застосовується до відповідних працівників, що порушили норми законодавства щодо надання пільг;

адміністративну — згідно з частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правовпорушення за порушення вимог законодавства про працю накладається штраф на посадових осіб роботодавця в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700 грн.).

 

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада