Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » 22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Щороку, 22 червня, український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни.

Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Саме, як страшну трагедію її пам'ятають і згадують в усьому світі. Упродовж 21 місяця цієї війни СРСР та Третій Рейх виступали як союзники, а від 22.06.1941 р. вступили у військову конфронтацію, що увійшла в історію як німецько-радянська, або, у радянській історіографії, Велика Вітчизняна війна 1941–1945 років. Цей конфлікт не є тотожним поняттю Другої світової війни. Війна між СРСР і Німеччиною та її союзниками була складовою більш широкого за хронологією і географією глобального конфлікту, про що раніше дуже часто забувала згадувати радянська історіографія, а тепер – російська пропаганда.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців.

За даними українських істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 млн. осіб, загальні демографічні – понад 13 млн. За кілька місяців бойових дій територія України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації, надалі з тавром "зрадників" прийнявши на себе тягар лихоліття, поки країна збиралася із силами.

Друга світова війна відкрила для українців руйнівну "силу" обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл тощо). Разом з тим тривалий час замовчувались численні злочини комуністичного режиму на нашій землі (розстріли політичних в'язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив Дніпрогесу і знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих у море разом із санітарними машинами, тощо).

Деякі з причин величезних, невиправних втрат знаходимо у спогадах учасників подій.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців та представників інших народів, які проживали на території України упродовж 1939–1945 років.

Українці пам’ятають про жахливі наслідки Другої світової війни, вшановують подвиг та пам’ять всіх її жертв. Переживши з великими втратами війну вони ніколи не хотіли її повторення.

Нажаль сучасний російський режим вирішив повторити шлях гітлерівської Німеччини. Всупереч всім міжнародним домовленостям, російська влада анексувала Крим та тимчасово окупувала частину територій Донецької та Луганської областей. Присвоюючи собі перемогу у Другій світовій війні, говорячи про свою виключність, намагаючись нав’язати власний світогляд іншим, зруйнувати міжнародну систему безпеки, російська армія 24 лютого 2022 року розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України. Намагаючись повторити дії  нацистських військ російська армія завдала ракетних та авіа ударів  по території всієї України, вторглась частково на територію північних, східних та південних областей України. Однак на заваді стали українці – згуртовані, єдині, готові перемагати, звільняючи свою землю від ворога.

Зараз, як і багато десятиліть тому, Україна воює з підступним агресором, але сьогодні це путінська росія. Перемога над нацизмом стала можливою завдяки об’єднанню десятків країн і народів. Задля перемоги над рашизмом навколо України так само об’єдналися країни і мільйони людей у всьому світі.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих у роки Другої світової війни, сучасної російсько-української війни, борців за незалежність України, жертв нацистських таборів та російських окупаційних військ.

 

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава Героям!

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада