Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » ПРОФІЛАКТИКА ТРАВМАТИЗМУ ПРИ ОЖЕЛЕДИЦІ

ПРОФІЛАКТИКА ТРАВМАТИЗМУ ПРИ ОЖЕЛЕДИЦІ

    Зима – період підвищеного травматизму. Причиною цього стає ожеледиця, ранній початок темноти, слизьке взуття. Ожеледиця в холодну пору року явище часте. Вона змушує бути уважними абсолютно всіх громадян, адже ризик травмування коли під ногами слизько, є надто високим. Головні причини цих травм — падіння на слизькій дорозі, тротуарі, сходах, їзда на велосипеді під час ожеледиці.

   
Головною причиною травматизму взимку є банальний поспіх. Багато хто просто не помічає льоду, припорошеного снігом, внаслідок чого падають і отримують різні травми. У поспіху людина схильна не помічати навіть відкритого льоду. Крім того, значна частина травм пов’язана з громадським транспортом. Люди сковзаються і падають як при вході в автобус або тролейбус, так і при виході з нього. Діти і молодь люблять прокотитися з розгону на слизькій доріжці, гірці. При цьому – юрбою і збиваючи один одного. У такому разі, зазвичай, відбуваються забиттями. З настанням зими та появою першого снігу частота звернень за допомогою до медичних закладів з приводу травм збільшується у 2- 3 рази.

   
    За даними хірургів – травматологів взимку переважають забиття і переломи кісток (біля 15%), вивихи (10%). Потерпілі переважно знаходяться в працездатному віці (біля 80%). Діти до 18 років складають до 2%, а особи старше 60 років – біля 18%.
   Статистика травм свідчать про те, що саме взимку на травматизм припадає до 15% захворювань з тимчасовою втратою працездатності.

    

                                    Як запобігти можливим травмам?

     В разі падіння:
– Якщо відчуваєте що падаєте, постарайтеся присісти — так зменшиться висота, з якою ви падаєте. Окрім того, у момент падіння треба групуватися — притягніть підборіддя до грудей, притисніть кисті рук до живота, а лікті до боків.
– Посковзнувшись, ви втрачаєте рівновагу, тому ні в якому разі не приземляйтеся на випрямлені руки!
– При падінні зі слизьких сходів, дуже важливо захистити голову:

-постарайтеся прикрити її руками. Не намагайтеся загальмувати падіння, розводити руки та ноги в сторони –
це тільки збільшить кількість переломів.

   

   Якщо ви впали і відчуваєте біль, у вас з’явилися симптоми перелому, відразу ж зверніться до найближчого травмпункту. При можливості візьміть із собою супроводжуючого, зателефонуйте рідним чи попросіть перехожих допомогти вам дістатися до лікарні. Не займайтеся самолікуванням і не пускайте хворобу на самоплив. Щоб уникнути гірких наслідків від перелому, перед походом в травмпункт вам потрібно зафіксувати травмовану частину і прикласти холод до пошкодженої зони. 

     

         Для попередження зимового травматизму необхідно дотримуватися наступних простих правил:

     Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги – це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо: можна впасти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.

     Будьте уважні на дорогах, не перебігайте проїжджу частину дороги, особливо під час снігопаду та у ожеледицю. Дотримуйтесь Правил дорожнього руху!

   Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини, падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтва, а можливо, і до загибелі.

    Якщо Ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини – терміново звертайтеся до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

   Якщо Ви стали свідком падіння людини на вулиці – насамперед, заспокійте її. Не намагайтеся зразу її підхопити і поставити на ноги, цим ви можете завдати додаткового болю та травм.

  Дійте в залежності від того, як буде себе почувати потерпілий. Якщо він в змозі рухатися сам – допоможіть йому підвестись, а якщо відчуватиме гостру біль чи втратить свідомість – необхідно надати першу долікарську допомогу та викликати швидку медичну допомогу.

   Ще один вид травм – розтягнення. Симптоми подібні на ознаки перелому: сильний біль в області суглоба, але синець і набряк виникають трохи згодом. Перша допомога при розтягненні – прикласти холод і зробити пов’язку з допомогою еластичного бинта. Ще одна небезпека ожеледиці – вивихи. Найчастіше пошкоджуються гомілковостопні і променево-зап’ясткові суглоби. Щоб знизити біль, потрібно теж прикласти лід, але намагатися самостійно вправити суглоб категорично заборонено. Це може зробити тільки лікар.

    

    Носити взуття бажано на плоскій підошві або на низькому квадратному каблуці. Краще, якщо підошва буде з великою ребристістю, яка не ковзає.

В ожеледицю ходити треба по-особливому – як би трохи ковзаючи, немов на маленьких лижах. Йти бажано як можна повільніше. Ковзати по льоду спеціально не варто – це збільшує обмерзання підошви. Пам’ятайте, чим швидше крок, тим більше ризик впасти.

Особам літнього віку, найбільш схильним до травматизму, рекомендується прикріплювати на підошву звичного взуття спеціальні накладки   «проти ожеледиці».

     

  Слід дотримуватися техніки безпеки під час занять екстремальними видами спорту, використати усі необхідні захисні аксесуари (налокітники, наколінники, шоломи і т. д.).

Важливо навчити дитину дотриманню техніки безпеки при катанні на лижах, ковзанах, санчатах. Не забудьте забезпечити дітей усіма необхідними засобами захисту. Увага і обережність є найкращими засобами для профілактики травматизму, і не лише зимового. А тому, виходячи на вулицю, особливо, коли плюсова температура різко змінюється на мінусову або навпаки, варто оцінювати кожен свій крок!

    Бережіть себе та своїх близьких! Пам’ятайте народну мудрість: «Береженого Бог береже».

         

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Друк
    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада