Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » 10 способів запобігання домашньому насильству у суспільстві

10 способів запобігання домашньому насильству у суспільстві

 За даними UNFPA дві третини жінок стверджують, що у віці 15 років і старшому зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства з боку партнера або іншої особи.  Кожна 5-та жінка, яка має досвід шлюбу, зазнавала насильства у шлюбі з боку чоловіка. При цьому лише кожна 3-тя постраждала від фізичного чи сексуального насильства звертається за допомогою. Це тривожне явище, яке, на жаль, не знає кордонів і поширене в усіх країнах та громадах. Якщо ви хочете дізнатися, як можна запобігти домашньому насильству, читайте далі. Ми пропонуємо 10 кроків, які ви можете зробити, щоб покласти край домашньому насильству у вашому суспільстві.

Як запобігти домашньому насильству?

1.     Розпізнавайте сигнали.

 

Домашнє насильство може трапитися з будь-ким, незалежно від раси, віку, статі, соціального статусу чи освіти. Важливо розуміти, що насильство може виникнути на різних етапах відносин. Але існують загальні тривожні показники, на які варто звертати увагу:

  • Ревнощі до друзів та обмеження контактів з ними.
  • Перешкоджання проведення часу окремо від партнера.
  • Ситуації, коли партнер соромиться чи ганьбить вас.
  • Контроль ваших фінансів.
  • Спроби звинуватити вас у всіх проблемах.
  • Перешкоджання вашій праці та кар'єрному росту.
  • Навмисне ушкодження вашого майна.
  • Ситуації, в яких партнер загрожує вам чи вашим близьким, включаючи домашніх улюбленців.
  • Ситуації, коли партнер тисне на вас задля статевих відносин, якщо ви не бажаєте цього.
  • Фізичні залякування, особливо за допомогою зброї.

2.     Не залишайте це осторонь.

 

Співробітники поліції постійно чують від свідків одне й те саме: я бачив/чув/відчув насильство в сім'ї, але не хотів втручатися. Якщо ви маєте підозри щодо вашого сусіда у вчиненні насильства, то не соромтеся викликати поліцію. Таким чином ви можете врятувати чиєсь життя. 

 

3.     Будьте уважні.

 

Якщо хтось ділиться з вами історією про домашнє насильство, слухайте його без засудження та проявляйте співчуття. Майте на увазі, що історії, які вам розповідають, можуть бути правдивими. Спитайте, як ви можете допомогти. Пам'ятайте, навіть невелика підтримка може мати велике значення у таких ситуаціях.

4.     Будьте готові надати підтримку.

 

Якщо ви дізнались, що хтось з ваших знайомих знаходиться в токсичних стосунках і думає про можливість втекти від насильства або боїться ескалації конфлікту, допоможіть їм отримати допомогу. Тримайте телефон увімкненим, перевірте робочий стан автомобіля чи заздалегідь обговоріть можливий план втечі або місце для безпечної зустрічі. Ваша підтримка може бути вирішальною.

 

5.     Знайдіть інформацію про найближче безпечне місце.

 

Ніколи не знаєш, коли хтось буде потребувати тимчасового притулку у випадку надзвичайної ситуації. Переконайтеся, що ви маєте номер чи адресу безпечного місця у разі, якщо знадобиться допомога.

 

6.     Підтримуйте постійний контакт.

 

Якщо ви знаєте, що ваш родич чи друг опинився під загрозою, регулярно спілкуйтеся з ними, щоб відстежувати їхню безпеку та надавати підтримку в потрібний момент. Ваша підтримка і зв'язок можуть бути важливими факторами в їхньому захисті.

 

7.     Станьте опорою.

 

Людина, яка переживає насильство, може бути не в змозі самостійно знайти безпечне місце, розробити план втечі або зібрати необхідні речі. Запропонуйте їй свою допомогу. Нижче список речей, які можуть стати корисними:

  • Готівка та кредитні картки.
  • Особисті документи (паспорт, права, свідоцтва).
  • Особисті речі та цінності.
  • Медичні документи та ліки.
  • Ключі від будинку та автомобіля.
  • Мобільний телефон з іншим номером, телефонна карта, а також зарядний пристрій.
  • Документи про сім'ю та дітей.
  • Інші важливі документи (наприклад, що підтверджують факти скоєння насильства). 

 

8.     Фіксуйте.

 

Фотографуйте, знімайте на відео чи записуйте кожен випадок, в якому ви стали свідком, зазначаючи дату, час, місце події, травми та усі обставини.

Ця інформація може бути надзвичайно важливою для подальших звітів і розгляду справ правоохоронними органами. Надійно збережена документація може допомогти забезпечити справедливість та захист постраждалих.

9.     Розповсюджуйте інформацію.

 

Допоможіть місцевим сервісам та організаціям, які борються з домашнім насильством, підвищувати обізнаність  про інструменти профілактики та боротьби з домашнім насильством. Використовуйте свої зв'язки та можливості для організації подій, розповідайте про засоби допомоги знайомим, друзям, колегам або сусідам.

10.  Не будьте голослівним.

 

Утримуйтесь від підтримки культури насильства, яка може просуватися у музиці, фільмах, телебаченні, в іграх та ЗМІ, особливо в контексті насильства проти жінок.

 

Матеріал взято із сайту «Розірви коло» https://rozirvykolo.org/korysni-materialy/yak-zapobigti-domashnomu-nasilstvu 

               

ГСД «Добро в дії»

Друк
    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада