Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » Профілактика насильства: як запобігти насильству, як говорити з дітьми про насильство, як підвищити свою безпеку

Профілактика насильства: як запобігти насильству, як говорити з дітьми про насильство, як підвищити свою безпеку

 Насильство все ще залишається однією з найбільш гострих проблем суспільства. Його прояви зустрічаються в різних сферах життя. Агресія породжує страх та біль, обмежує свободи та права громадян. Поширення знань про профілактику насильства — перший крок на шляху попередження цього ганебного явища. 

 

Важливість профілактики насильства в сучасному світі

 

Насильство — це примусовий контроль однієї людини/групи людей над іншою/іншими.

 

Існує чотири основні види насильства:

  • фізичне;
  • психологічне;
  • сексуальне;
  • економічне.

 

Часто особа зазнає декілька видів кривди одночасно. Залежно від ситуації людина може бути постраждалою від агресії, свідком або кривдником. Нерідко особа, що зазнала/зазнає насильства чи стала свідком кривди, переносить модель агресивної поведінки у власне життя. Створюється коло насильства: постраждала(ий) з часом стає кривдником.

Не завжди людина, що страждає від насильства, розуміє своє становище. В суспільстві все ще існують шкідливі традиції та стереотипи відносно стосунків в різних сферах життя. Тому важливим є розвиток емоційного інтелекту — навичок, які допомагають розуміти власні емоції та керувати ними, а також ставитися з розумінням до емоцій оточуючих. Емоційно інтелектуальна людина зможе виявити ознаки насильства та протистояти їм на ранньому етапі. 

 

Як говорити з дітьми про насильство

 

Один з головних обов`язків батьків — забезпечення безпеки дитини. Важливо говорити з дітьм про насильство, починаючи з перших років життя. Звісно, спосіб розмови потрібно підбирати, зважаючи на вік та розвиток малюка. Батьки повинні обговорювати потенційні небезпечні ситуації, методи їх уникнення та вирішення. 

 

Для попередження можливих ситуацій насильства батькам варто скористатися наступними порадами:

 

  • Більше розмовляйте з дитиною. Нехай вона ділиться з вами всіма своїми проблемами, розповідає, як пройшов її день, просить поради. З дорослою донькою або сином можна вести переписку в сімейному чаті чи соцмережах. Дуже добре, якщо дитина повністю довіряє батькам. Для цього треба вміти зберігати дитячі таємниці, не критикувати, а намагатися розібратися в кожній ситуації. Син/дочка повинні бути впевнені, що мама чи тато завжди будуть на їх стороні.
  • Не прикрашайте дійсність. Розповідайте дитині про можливість агресії оточуючих та методи захисту від насильства. Наголошуйте, що кривдником може бути не лише незнайомець, а й людина з близького кола.
  • Розкажіть про кордони тіла. Поясніть дитині, що ніхто не повинен торкатися її тіла, яке прикрите нижньою білизною. Зі старшим сином або донькою прямо обговорюйте проблеми, певні історії, які трапляються в житті. Розуміння ситуацій в майбутньому збереже дитину від насильства.
  • Поясніть неприпустимість шантажу. Дитина має знати, що повинна розповідати рідним про всі випадки залякування. І бути впевненою, що батьки її зрозуміють.
  • Навчіть дитину безпечно користуватися гаджетами. Проводьте час разом за смартфоном і ноутбуком. Пояснюйте, що є сторінки, на які небезпечно заходити. Розкажіть, чому не варто спілкуватися з незнайомцями в інтернеті або яких правил розмови слід притримуватися.
  • Поясніть дитині, що її безпека є її пріоритетом. Вигадайте разом з дитиною кодове слово, почувши яке, вона повинна вийти з дому. Обговоріть, куди та до кого з близьких або друзів вона може піти.

 

Правильна поведінка у небезпечних ситуаціях допоможе дитині зберегти фізичне та психологічне здоров`я, а інколи навіть вижити. 

Важливе значення в поширенні знань про профілактику насильства відводиться дитячим садочкам та школам. Запропонуйте вихователям та вчителям проводити заняття про ознаки та методи запобігання насильству.

 

Як підвищити свою безпеку

 

Насильство ще достатньо поширене в нашому житті. Важливо максимально убезпечити себе від агресії оточуючих. 

З собою краще мати телефон, на якому встановлені додатки для надання термінової допомоги. При необхідності потрібно викликати поліцію або звернутися по допомогу до перехожих.

При перших підозрах на насильство в родині, треба звернутися до психолога чи соціальної служби для консультації. Розпізнавання ознак насильства, пошук допомоги — єдиний правильний шлях до здорового та повноцінного життя.

 

Висновки

 

Насильство призводить до важких наслідків, як в житті окремої людини, так і в суспільстві в цілому. Воно породжує страх, невпевненість, депресію, фобії, алкоголізм та наркоманію.

Профілактика насильства повинна починатися з підвищення свідомості дітей та дорослих, пояснення ознак агресії й методів протидії. Особи, що зазнали/зазнають насильства, не повинні залишатися на самоті. Вони можуть звернутися за допомогою до правоохоронних органів, державних та благодійних організацій, психологів та лікарів. Варто розуміти, що в насильстві винен лише кривдник, але ніяк не людина, що зазнає/зазнала агресії.

 

 

Стаття надана ГСД «Добро в дії»

 

Текст взято з сайту «Розірви коло» https://rozirvykolo.org/

 

 

Друк
    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада