Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » ПРОФІЛАКТИКА КАШЛЮКУ

ПРОФІЛАКТИКА КАШЛЮКУ

 В Україні росте захворюваність на кашлюк. 515 випадків зафіксували за січень і лютий 2024 року, хоча минулого року в цей же час їх було тільки 27, Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби надає роз´яснення, як захиститися від хвороби:

                

Кашлюк – гостра високо контагіозна інфекція респіраторного тракту, що супроводжується запаленням гортані, трахеї і бронхів. У типовій формі хвороба проявляється нападами (пароксизмами) кашлю, тяжкість і тривалість яких варіюють.

                          

Клінічний плин кашлюку можна розділити на три періоди – катаральний (початковий, продромальний), спазматичний (судомний, пароксизмальний, конвульсивний) і одужання (зворотний розвиток).

                                           

Середня тривалість захворювання складає від 6-ти до 10-ти тижнів, але можливо і затяжний перебіг. Кашлюк у дітей молодшого віку найчастіше має три чітко виражені стадії. Катаральна стадія – на початковому етапі кашлюк у дорослих і дітей має симптоми, схожі з ознаками простудних захворювань: пацієнтів турбує чхання, риніт, невеликий кашель, сльозотеча. В окремих випадках відмічається підвищення температури тіла з помірними гарячковими явищами. Перша стадія триває від кількох діб до 14 днів; у цей час хворий є джерелом інфекції для оточуючих людей. Розвиток кашлю (пароксизмальна стадія) – саме в цей час проявляються найбільш важкі симптоми кашлюку.

                                

Болісні напади сухого, спазматичного кашлю можуть наступати до 30 разів за добу, їх практично неможливо контролювати і купірувати; часто із-за хворим кашлю важко дихати. Тривалість стадії 2-4 тижні. Стадія одужання – це заключний етап, на якому відбувається поступове відновлення здоров’я. Самопочуття хворого поліпшується, повертається життєва енергія; ознаки кашлюку зменшуються, кашель з’являється рідше, хоча і може бути більш гучним. До моменту повного лікування може пройти від декількох тижнів до декількох місяців.

                                

Заразитися кашлюком можна тільки від хворої людини або бактеріоносія.

                        

Збудник передається повітряно-крапельним шляхом (через повітря). Крапельки слизу, що виділяються хворим під час дихання, чхання, кашлю поширюються на відстань 1-2 м і осідають на дихальні шляхи.

                                     

Щеплення для профілактики кашлюку проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення). Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (далі — АаКДП), так і з цільноклітинним (далі — АКДП) кашлюковим компонентом.

                                   

Перенесений кашлюк в анамнезі не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби. Щеплення проти кашлюку проводиться дітям до 6 років 11 місяців 29 днів.

                      

                 

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Друк
    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада