Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Держпродспоживслужба » САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ НАГЛЯД » Профілактика ботулізму: нагадуємо основні правила

Профілактика ботулізму: нагадуємо основні правила

З початку року спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідування 43 випадків ботулізму з 46 постраждалими, із них 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, вони були пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби-тараньки, яку купували у рибалок обабіч дороги з м. Києва до м. Чернігова.

  

За попередніми результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків були пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування, ще стільки же – із в’яленою, смаженою рибою. Ймовірною причиною решти випадків захворювання на ботулізм стала продукція промислового виробництва (санітарно-епідеміологічні розслідування тривають).

   

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  • швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

  

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

   

   

Новоукраїнське районне укравління

Держпродспоживслужби в

Кіровоградській області

 

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада