Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Селищна рада » Керівництво ради » Селищний голова » Звіт перед громадою » ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ

ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ

Шановні мешканці Добровеличківської

територіальної громади!

 

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», звітую перед усіма жителями нашої громади щодо виконання наданих мені та раді в цілому повноважень.

Селищна рада є колегіальним органом, який представляє спільні інтереси  територіальної громади. Тому все, що зроблено за звітний період, є результатом колективної роботи селищного голови, кожного депутата, постійних комісій, сесійної діяльності, виконавчого комітету селищної ради, громадського активу громади.

Працюючи однією  командою у своїй діяльності ми завжди намагалися бути справедливими й відкритими до людей. Усі питання, що безпосередньо торкалися захисту прав і свобод наших мешканців, впливали на стан соціально-економічного розвитку території громади вирішувалися першочергово. Навіть при розгляді гострих питань ми приймали правильні, іноді компромісні рішення.

        

Сесійна діяльність ради

 

Головною формою роботи була і залишається сесійна діяльність, якій завжди передує ретельний попередній розгляд і підготовка питань виконавчим комітетом,  постійно діючими комісіями ради (4 комісій), що дозволило протягом 2023 року у конструктивному руслі працювати безпосередньо на пленарних засіданнях та приймати відповідні рішення. Селищна рада працює у складі 26 депутатів, що в повній мірі забезпечує ефективну роботу представницького органу. Скликання сесій селищної ради проводилося згідно з розпорядженнями селищного голови при чіткому дотриманні норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

У 2023 році було проведено 18 пленарних засідань ради: 4 чергових та 14 позачергове сесійних засідань ради, прийнято 322 рішень.

Селищна рада здійснює свою діяльність відкрито і гласно. На офіційному вебсайті селищної ради висвітлюється інформація про діяльність ради, заходи, що відбуваються в громаді.

 

Виконавча діяльність селищної ради

 

Виконавча діяльність здійснюється через виконавчий комітет, який проводить роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних та інших важливих проблем громади.

Склад виконавчого комітету селищної ради затверджено у кількості 26 особи. Члени виконавчого комітету працюють  згідно Регламенту роботи виконавчого комітету та виконавчих органів Добровеличківської селищної  ради.

У 2023 році було проведено 16 засідань  виконавчого  комітету, прийнято 268 рішень.

 

Управління персоналом виконавчого органу

Добровеличківської селищної ради-Апарату ради

 

Відділом управління персоналом виконавчого органу Добровеличківської селищної ради-Апарату ради протягом 2023 року забезпечені реалізація державної політики у сфері служби в органах місцевого самоврядування та кадрова робота.

Забезпечено документальне оформлення проходження служби в органах місцевого самоврядування та трудових відносин 123 особам, з них:

60 посадовим особам,

35 працівникам,

27 керівникам комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства,

1 керівнику виконавчого органу у сфері надання соціальних послуг.

Протягом 2023 року:

призначено 22 особи (6 посадових осіб, 1 керівник комунального закладу, 15 працівників),

звільнено 15 осіб (5 посадових осіб, 1 керівник комунального закладу,              9 працівників).

Призначення 5 посадових осіб на вакантні посади посадових осіб виконавчих органів селищної ради та 1 особи на посаду директора комунального закладу селищної ради проведено відповідно до абзацу першого частини п’ятої статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» без проведення конкурсу. Відповідно до абзацу першого частини сьомої статті 10  Закону України «Про правовий режим воєнного стану» після припинення чи скасування воєнного стану в Україні, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади у виконавчих органах селищної ради та на посаду керівника комунального закладу селищної ради, на які особи були призначені без конкурсу, оголошується конкурс. Граничний строк перебування осіб на посадах без проведення конкурсу становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

За результатами стажування призначено на вищу посаду 1 посадову особу.

Після відновлення 12 жовтня 2023 року електронного декларування, спеціальних перевірок відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади», забезпечуються відповідні організаційні заходи щодо своєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відділом управління персоналом продовжується систематична робота щодо оформлення особових справ та трудових книжок посадовим особам,  працівникам селищної ради та керівникам комунальних закладів згідно діючого законодавства.

Постійно здійснюється контроль та документальне оформлення щодо присвоєння чергових рангів та стажу служби в органах місцевого самоврядування посадовим особам селищної ради, виконавчого органу Добровеличківської селищної ради-Апарату ради.

Забезпечено оформлення документів щодо стажу роботи та надбавок за вислугу років керівникам комунальних закладів освіти, культури селищної ради згідно із законодавством.

Забезпечено формування та оновлення кадрового резерву Добровеличківській селищній раді та її виконавчих органах.

За 2023 рік у Регіональному центрі підвищення кваліфікації Кіровоградської області пройшли навчання 22 посадових особи, з них:

за професійними програмами 4,

за спеціальними та загальними короткостроковими програмами-18.

Відділом управління персоналом здійснюється облік військовозобов’язаних, призовників та бронювання військовозобов’язаних відповідно до законодавства.

Забезпечено протягом звітного періоду підготовку

7 проектів рішень селищної ради;

4 проектів рішень виконавчого комітету селищної ради;

536 проектів розпоряджень селищного голови;

315 проектів наказів керівника виконавчого органу Добровеличківської селищної ради – Апарату ради.

Протягом року посадовими особами відділу управління персоналом надавалися консультації та методична допомога кадровим службам виконавчих органів та комунальних закладів, підприємств селищної ради, «Центру надання соціальних послуг населенню» виконавчого комітету селищної ради.

Порушень трудової та виконавської дисциплін працівниками відділу управління персоналом виконавчого органу Добровеличківської селищної ради-Апарату ради протягом року не вчинено.

 

Робота з кореспонденцією (діловодство), звернення громадян

 

Протягом 2023 року до селищної ради  надійшло 4692 документа від органів влади вищого рівня, установ та організацій. Підготовлено та направлено 3872 листа.

Усі документи зареєстровані, розглянуті керівництвом селищної ради та доведені до виконавців.

На контроль за аналізований період взято  654 документа. А також до селищної  ради надійшло 22 запита на отримання публічної інформації. На виконання   Закону України «Про доступ до публічної інформації» всі запити щодо надання інформації, своєчасно розглядалися посадовими особами місцевого самоврядування, надавалася повна та об’єктивна відповідь.

Протягом  січня-грудня  2023 року до селищної ради на розгляд надійшло 139 звернень. Серед них  10  колективних , 129 індивідуальних . Всього звернулося   190 громадян.

Питання, викладені у зверненнях в 2023 році стосувалися різного характеру, а саме:

щодо надання матеріальної  та гуманітарної допомоги;

питання санітарного стану, благоустрою населених пунктів, прибудинкових територій, порушення житлового законодавства;

аграрна політика і земельні відносини;

транспорт і зв'язок;

звернення освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та  інтелектуальної власності;

діяльність місцевих органів виконавчої влади;

праця і заробітна плата;

охорона здоров’я;

екологія та природні ресурси;

сімейна та гендерна політика;

забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізація прав і свобод громадян, запобігання дискримінації.

Особлива увага приділяється вирішенню проблем, з якими звертаються члени сімей учасників бойових дій, які загинули   під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності держави, військовослужбовців ЗСУ, які захищали  або захищають Україну, членів їх сімей, ветеранів війни та праці, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітних сімей, одиноких матерів та інших громадян, які потребують соціального захисту та підтримки.

З метою забезпечення відкритої діяльності селищної ради на офіційному сайті оприлюднюються проекти рішень селищної ради, виконавчого комітету, а також прийняті рішення, розпорядження.

Протягом 2023 року здійснювалося інформаційне забезпечення діяльності апарату та виконавчого комітету Добровеличківської селищної ради. Всі матеріали публікувалися на офіційному сайті селищної ради та сторінці  у  Фейсбук.

 

Сектор економічного розвитку

та інвестицій виконавчого органу

Добровеличківської селищної ради – Апарату ради

 

Залучення інвестицій, міжнародна співпраця, розробка програм соціально-економічного розвитку та підтримки підприємництва, регуляторна діяльність, планування та стратегічний розвиток є головними завданнями сектору.

Сектор економіки, відповідно до покладених на нього завдань, приймав участь у розробці Програми економічного і соціального розвитку громади, прогнозних показників розвитку, які є основою для складання проєкту бюджету. Для здійснення контролю за виконанням Програми щокварталу заслуховується  звіт про виконання програми на сесійних засіданнях селищної ради та засіданнях виконавчого комітету.

У зв’язку з воєнним станом усі державні інвестування на проєкти твердої складової не відносяться до першочергових потреб та не є пріоритетними видатками. Воєнний стан економіки призвів до прогресивного нарощування витрат на потреби оборони, соціальної підтримки громадян та відновлення зруйнованої війною інфраструктури.

Враховуючи зазначене, інвестиційні та інфраструктурні проекти реалізація яких планувалася у 2023 році передбачається здійснювати у
2024 році за рахунок коштів державного, обласного та місцевого бюджетів інвестиційного спрямування, а саме:

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 6 проєктів

Капітальний ремонт даху із заміною покрівлі будівлі Липнязького ліцею імені Юрія ОБЖЕЛЯНА Добровеличківської селищної ради  Кіровоградської області по вул. -------------, в с. Липняжка Новоукраїнського району  Кіровоградської області;

Капітальний ремонт даху будівлі Гнатівського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти I-III ступенів - дошкільний навчальний заклад «Мрія» Добровеличківської селищної ради  Кіровоградської області;

Капітальний ремонт по заміні віконних та дверних блоків на металопластикові будівлі Гнатівського ліцею «Мрія» Добровеличківської селищної ради  Кіровоградської області;

Капітальний ремонт утеплення фасаду приміщення клубу комунального закладу Добровеличківський ліцей «Інтелект» Добровеличківської селищної ради, розташований за адресою:
вул. -------------, смт. Добровеличківка Кіровоградська область;

Капітальний ремонт ( заходи з енергозбереження) по заміні віконних блоків на металопластикові будівлі Липнязького ліцею імені Юрія ОБЖЕЛЯНА Добровеличківської селищної ради Кіровоградської області по вул. ------------ в с. Липняжка Новоукраїнського району Кіровоградської області;

Капітальний ремонт інфекційного відділення КНП «Добровеличківська лікарня» за адресою: Кіровоградська обл., смт. Добровеличківка, пров. ---------.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утриманню автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць та доріг комунальної власності у населених пунктах області, 6 проєктів:

Капітальний ремонт дороги від №1 до №84 з улаштуванням тротуару по вулиці ------------ смт. Добровеличківка, кіровоградської області;

Поточний середній ремонт по вулиці -------------- в смт. Добровеличківка Добровеличківського району Кіровоградської  області;

Поточний середній ремонт дороги сполученням  від смт Добровеличківка- село  Варваро – Олександрівка  (початок від вулиці ----------- смт. Добровеличківка - закінчення  вулиця ---------- село Варваро–Олександрівка) Кіровоградської області;

Капітальний ремонт дороги по вулиці ------------- в смт. Добровеличківка Кіровоградської області;

Поточний середній ремонт вулиці ------------, с. Липняжка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область;

Поточний середній ремонт по вулиці -------------, смт. Добровеличківка Новоукраїнський район Кіровоградська  область;

На початку 2022 року сектором економіки була розпочата робота над розробкою Стратегії розвитку Добровеличківської громади. Однак, широкомасштабне вторгнення російської федерації зупинило цей процес. Зважаючи на те, що Стратегія розвитку – це один з ключових документів, без якого неможливий подальший соціально-економічний розвиток громади, Добровеличківська селищна ради відновила розробку проєкту за підтримки експертів з питань стратегічного планування міжнародної програми «U-LEAD з Європою».

16 травня 2023 року у Добровеличківській селищній раді відбулося перше засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Добровеличківської селищної територіальної громади до 2027 року.

На кінець звітного періоду проведено 3 засідання Робочої групи. Розроблений соціально-економічний аналіз громади, проведено аналіз анкетування думки громадськості щодо пріоритетів розвитку громади, яка стала невід’ємною та визначальною частиною у розробці Стратегії розвитку, був зроблений SWOT- аналіз, метою якого є формулювання основних напрямів розвитку через систематизацію наявної інформації, було визначено Стратегічні та Операційні цілі і завдання стратегії та формування проєктних заявок до Плану заходів на 2024–2027 роки.

Працівники сектору постійно беруть участь у онлайн нарадах, семінарах, вебінарах щодо місцевого економічного розвитку, підприємництва, туризму, залучення інвестицій та грантових коштів. Постійно проводиться моніторинг сайтів відповідних організацій, які узагальнюють та актуалізують грантові конкурси.

В рамках проєкту «Розбудова мирного, демократичного та гендерно рівноправного суспільства в Україні Фаза II», що реалізується структурою «ООН Жінки» в Україні та за сприяння  благодійного фонду «Український жіночий фонд» розпочато реалізацію проєкту «Всі в укриття», а саме облаштування бомбосховища в адміністративному приміщенні селищної ради задля покращення умов перебування населення, особливо  вразливих категорій,  в укритті під час потенційної небезпеки. Загальна вартість проєкту становить 250,0 тис. грн., станом на звітний період освоєно 71,5 тис. грн.

Аналіз тенденцій соціально-економічного розвитку громади свідчить, що економіка громади розвивається в складних і не завжди передбачуваних умовах, пов’язаних із негативним впливом воєнних дій на території України, виникнення гуманітарних, комунальних, міграційних проблем тощо.

На території громади великі підприємства, які є бюджетоутворюючими відсутні. Значну частку податку до бюджету сплачують сільськогосподарські підприємства, як середні так і малі. Підприємницька діяльність юридичних та фізичних осіб поповнює бюджет такими податками, як акцизний податок (роздрібна торгівля алкогольними та тютюновими виробами), єдиний податок, орендна плата, адміністративні збори.

На території громади в селі Карбівка розташований комплекс «Козацька Долина», що підвищує туристичну привабливість території та сприяє розвитку еко-туризму.

Промисловість громади представлена підприємством з переробки овочів та фруктів – ТОВ «Добровеличківський консервний завод плюс».

Виробництвом хліба, хлібобулочних виробів, виготовленням круп, борошна займається приватне підприємство «Лідер – ІН».

Аграрний сектор економіки громади представлений сільськогосподарськими товариствами, фермерським господарствами, які спеціалізуються на вирощуванні зернових та технічних культур. Серед найбільших представників даного сектору можна виділити СФГ «Центр», ТОВ «Згода», ТОВ «Діалог», ТОВ «Завадське», СФГ «Євген», ТОВ «Влада-Агро». Сільськогосподарські товариства та фермерські господарства сплачують найбільшу питому вагу податків до бюджету Добровеличківської територіальної громади. На другому місці по сплаті податку до бюджету знаходяться бюджетні установи громади, які сплачують ПДФО.

На території Добровеличківської територіальної громади функціонує 115 закладів торгівлі, 3 АГЗС, 3 СТО, 11 аптек, 9 закладів громадського харчування та 13 закладів побутових послуг та 1 ринок з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Впродовж звітного періоду працівники сектору відповідно до власних повноважень, розглядали звернення, інформаційні запити від фізичних та юридичних осіб та готували пропозиції щодо вирішення проблем у встановлені терміни згідно чинного законодавства з питань соціально-економічного розвитку, здійснення діяльності щодо покращення інвестиційної привабливості громади та сприятливого середовища бізнесу тощо.

Спеціалісти сектору економіки протягом поточного року оприлюднювали відкриті дані відповідно до закріплених наборів даних, зокрема, з реалізації регуляторної політики, оновлювали та актуалізували інформаційні матеріали щодо інвестиційного потенціалу на різноманітних платформах, забезпечили в повному обсязі виконання самоврядних повноважень та інших важливих питань, покладених згідно Положення про сектор та нормативних актів України.

 

БЮДЖЕТ 2023 року

 

Показники економічного розвитку територіальної громади

Бюджет Добровеличківської селищної територіальної громади на 2023 рік затверджено рішенням сесії селищної ради № 496 від 23 грудня 2022 року.

Головне завдання органів влади – забезпечення наповнення дохідної частини бюджету, фінансування нагальних потреб територіальної громади, заходів територіальної оборони та захисту безпеки населення, безперервного функціонування бюджетної сфери.

Аналіз тенденцій соціально-економічного розвитку громади свідчить, що економіка громади розвивається в складних і не завжди передбачуваних умовах, пов’язаних із негативним впливом воєнних дій на території України, виникнення гуманітарних, комунальних, міграційних проблем тощо.

На території громади великі підприємства, які є бюджетоутворюючими відсутні. Значну частку податку до бюджету сплачують фермерські товариства, як середні так і малі. Підприємницька діяльність юридичних та фізичних осіб поповнює бюджет такими податками, як акцизний податок (роздрібна торгівля алкогольними та тютюновими виробами), єдиний податок, орендна плата, адміністративні збори.

Найбільшими бюджетоутворюючими підприємствами Добровеличківської територіальної громади є ТОВ «Згода», питома вага надходжень якого до бюджету громади за 2023 рік становить 16,4%, ТОВ «Завадське» - 2,1%, СФГ «Центр» - 3,1 %, СТОВ «Агрофірма «Зоря» - 2,6 %, ТОВ «Нафтогазтрейд-Агро» - 2,9%, ТОВ «Діалог» - 2,0%.

 

Доходи

За підсумками виконання місцевих бюджетів району за 2023 рік
до бюджету Добровеличківської селищної територіальної громади надійшло 215 879,7 тис. грн., в тому числі надходження до загального фонду склали 201 024,0 тис. грн., що становить 102,4% від затвердженого плану на рік з урахуванням внесених змін, до спеціального фонду – 14 855,7 тис. грн., що становить 104,3%.

Власних і закріплених доходів загального фонду надійшло
144 869,7 тис. грн. або 103,4% до затверджених селищною територіальною громадою показників на 2023 рік.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року у співставних умовах приріст власних і закріплених доходів загального фонду забезпечено на загальну суму +45 416,2 тис. грн. або +45,7%.

 

Виконання дохідної частини селищного бюджету за 2023 рік характеризуються такими даними

 

тис. грн.

ДОХОДИ

Затверджено                      на рік

Уточнений план                             на 2023 рік

Виконано за січень-грудень

% виконання до уточненого плану 2023 року

Загальний фонд

 

 

 

 

Власні доходи

96 000,0

140 143,3

144 869,7

103,4

з них:

 

 

 

 

податок та збір на доходи фізичних осіб

55 400,0

89 692,3

93 657,2

104,4

плата за землю

19 370,0

20 620,0

21 191,4

102,8

єдиний податок

15 111,5

22 995,3

23 175,1

100,8

Субвенції з державного бюджету

40 650,7

40 650,7

40 650,7

100,0

з них:

 

 

 

 

освітня

40 650,7

40 650,7

40 650,7

100,0

Субвенції з місцевих бюджетів

1 073,3

5 494,0

5 468,1

99,5

Дотації з державного бюджету

8 233,8

8 847,7

8 847,7

100,0

Дотації з місцевих бюджетів

0,0

1 187,8

1 187,8

100,0

РАЗОМ загальний фонд

145 957,8

196 323,5

201 024,0

102,4

Спеціальний фонд

 

 

 

 

Власні доходи

1 753,6

14 107,2

14 726,0

104,4

з них:

 

 

 

 

екологічний податок

50,0

40,0

43,3

108,3

власні надходження бюджетних установ

1 703,6

13 071,7

13 407,3

102,6

доходи від операцій з капіталом

0,0

985,4

1 249,5

126,8

Субвенції з місцевих бюджетів

0,0

129,7

129,7

100,0

РАЗОМ спеціальний фонд

1 753,6

14 236,9

14 855,7

104,3

УСЬОГО доходи

147 711,4

210 560,4

215 879,7

102,5

 

 

Податок на доходи фізичних осіб є одним з основних доходних джерел, яке забезпечує життєдіяльність територіальної громади і вимагає відповідних зусиль для забезпечення своєчасних і повних надходжень до бюджету.

У структурі власних доходів загального фонду найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб – 64,7%, єдиний податок – 16,0%, плата за землю – 14,6% та акцизний податок – 2,9%.

 

Міжбюджетні трансферти

До бюджету селищної територіальної громади протягом 2023 року надійшли офіційні трансферти з інших бюджетів в сумі 56 287,0 тис. грн., надходження до загального фонду склали 56 154,3 тис. грн., до спеціального фонду – 129,7 тис. грн., а саме:

базова дотація – 8 233,8  тис. грн.;

додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв`язку з повномасштабною збройною агресії – 613,9 тис. грн.;

інші дотації з місцевого бюджету – 1 187,8 тис. грн.;

освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам – 40 650,7 тис. грн.;

субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції – 980,8 тис. грн.;

субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 90,1 тис. грн.;

субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, що утворився на початок бюджетного періоду – 49,6 тис. грн.;

субвенція з місцевого бюджету на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту `Активні парки - локації здорової України` за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 74,7 тис. грн.;

субвенція з місцевого бюджету на придбання шкільних автобусів за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 2 058,3 тис. грн.;

інші субвенції з місцевого бюджету – 2 214,7 тис. грн.;

субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції (спец. фонд) – 129,7 тис. грн.

Інші субвенції надійшли від наступних територіальних громад:

Помічнянської ТГ в сумі 218,0 тис. грн.;

Тишківської ТГ - 597,0 тис. грн.;

Піщанобрідської ТГ - 1 249,7 тис. грн.;

Смолінської ТГ - 50,0 тис. грн.;

Глодоської ТГ - 100,0 тис. грн.

 

Видатки та заборгованість

З бюджету Добровеличківської селищної територіальної громади за січень - грудень 2023 року (з урахуванням коштів офіційних трансфертів з інших бюджетів) проведено касових видатків на загальну суму 214 383,7 тис. грн. або 97,2% до затвердженого з урахуванням внесених змін плану на рік, у тому числі по загальному фонду проведено видатків на суму 178 676,1 тис. грн. (97,1%), по спеціальному фонду – 35 707,6 тис. грн. (97,5%).

Протягом звітного періоду до бюджетних призначень вносились зміни відповідно рішень селищної ради. Таким чином, планові призначення видаткової частини бюджету селищної територіальної громади збільшено на 72 903,7 тис. грн., зокрема:

за рахунок залучення залишку коштів, що утворився на початок бюджетного періоду по загальному фонду на суму 8 489,0 тис. грн. та по спеціальному на суму 1 125,1 тис. грн.;

за рахунок субвенцій та дотацій з державного та місцевих бюджетів
на суму 6 352,0 тис. грн.;

збільшені кошторисні призначення за рахунок власних надходжень бюджетних установ на суму 11 368,1 тис. грн.;

відбулось залучення коштів, отриманих від перевиконання доходної частини бюджету селищної територіальної громади на суму 44 143,3 тис. грн.

У звітному періоді фінансування розпорядників та одержувачів коштів бюджету селищної територіальної громади здійснено у повному обсязі під зареєстровані фінансові зобов’язання.

Станом на 01 січня 2024 року кредиторська заборгованість відсутня.

 

Виконання видаткової частини бюджету за основними функціями характеризується такими даними

 

тис. грн.

ВИДАТКИ

Затверджено                      на рік

Уточнений план                             на 2023 рік

Виконано за січень-грудень

% виконання до уточненного плану

2023 року

Загальний фонд

 

 

 

 

Державне управління

29 356,9

34 866,4

34 650,3

99,4

Освіта

83 520,1

96 317,5

92 931,6

96,5

з них: за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету

40 650,7

40 650,7

40 650,7

100,0

Охорона здоров'я

3 955,0

9 146,4

9 145,9

100,0

Соціальний захист та соціальне забезпечення

5 287,6

8 781,0

8 650,5

98,5

Культура і мистецтво

6 768,9

8 139,2

7 766,5

95,4

Фізкультура і спорт

1 761,7

2 008,4

1 773,2

88,3

Житлово – комунальне господарство

4 239,5

6 288,5

6 185,3

98,4

Економічна діяльність

7 368,0

16 014,5

15 232,4

95,1

Інша діяльність

1 337,4

1 552,4

1 471,3

94,8

Міжбюджетні трансферти

0,0

872,0

869,1

99,7

РАЗОМ загальний фонд

143 595,1

183 986,3

178 676,1

97,1

 

Спеціальний фонд

 

 

 

 

Видатки за рахунок власних надходжень бюджетних установ

1 703,6

13 512,5

13 154,9

97,4

Природоохоронні заходи за рахунок цільових фондів

50,0

100,8

81,7

81,1

Виконання заходів за рахунок коштів освітньої субвенції з державного бюджету

0,0

129,7

119,4

92,1

Бюджет розвитку, з них:

2 362,7

22 885,8

22 351,6

97,7

капітальні видатки бюджетних установ

0,0

7 034,6

6 962,8

99,0

будівництво, реконструкція, реставрація, капітальні ремонти

0,0

215,6

190,2

88,2

внески до статутних фондів

2 362,7

11 238,7

10 826,1

96,3

міжбюджетні трансферти

0,0

2 200,0

2 179,0

99,0

РАЗОМ спеціальний фонд

4 116,3

36 628,8

35 707,6

97,5

УСЬОГО видатків                                                                                         (з урахуванням субвенції з інших бюджетів)

147 711,4

220 615,1

214 383,7

97,2

Довідково: кошти, передані із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду)

2 362,7

20 826,0

20 370,3

97,8

 

Виконання видаткової частини загального фонду селищного бюджету за основними економічними статтями характеризується такими даними

 

тис. грн.

ВИДАТКИ

Затверджено з урахуванням внесених змін                                                                (уточнений план на 2023 рік)

Виконано за 2023 рік                                                  (касові видатки)

сума

% у загальних видатках

сума

% у загальних видатках

1

2

3

4

5

Заробітна плата з нарахуваннями

121 414,1

66,0

117 840,8

66,0

Інші виплати населенню

3 275,9

1,8

3 262,9

1,8

Медикаменти

33,8

0,0

33,8

0,0

Харчування

2 695,1

1,5

2 631,9

1,5

Енергоносії та комунальні послуги

16 255,0

8,8

15 749,7

8,8

Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів

872,0

0,5

869,1

0,5

РАЗОМ захищені видатки

144 545,9

78,6

140 388,2

78,6

Інші видатки

39 440,4

21,4

38 287,9

21,4

РАЗОМ видатки

183 986,3

100,0

178 676,1

100,0

 

 

Виконання видаткової частини спеціального фонду селищного бюджету за основними економічними статтями характеризується такими даними

 

тис. грн.

ВИДАТКИ

Затверджено з урахуванням внесених змін                                                                (уточнений план на 2023 рік)

Виконано за 2023 рік                                                  (касові видатки)

сума

% у загальних видатках

сума

% у загальних видатках

1

2

3

4

5

Заробітна плата з нарахуваннями

267,2

0,7

263,2

0,7

Медикаменти

52,1

0,1

5,8

0,0

Харчування

933,7

2,5

746,6

2,1

Енергоносії та комунальні послуги

35,0

0,1

35,0

0,1

Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів

2 200,0

6,0

2 179,0

6,1

РАЗОМ захищені видатки

3 488,0

9,5

3 229,6

9,0

Інші видатки

33 140,8

90,5

32 478,0

91,0

РАЗОМ видатки

36 628,8

100,0

35 707,6

100,0

 

Залишки коштів на рахунках фінансового управління Добровеличківської селищної ради по загальному фонду станом на 01 січня 2024 року обліковуються в сумі 11 010,0 тис. грн.

Залишки коштів на рахунках фінансового управління Добровеличківської селищної ради по спеціальному фонду станом на 01 січня 2024 року обліковуються в сумі 404,0 тис. грн.

 

Структура залишків коштів спеціального фонду станом на 01 січня 2024 року

грн. коп.

Найменування

Сума

Бюджету розвитку

332 827,18

Субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції

10 300,00

Дорожній фонд

588,01

Фондів охорони навколишнього природного середовища

38 321,36

Земельний фонд    

21 990,96

РАЗОМ спеціальний фонд

404 027,51

 

 

МЕДИЦИНА

 

Комунальне некомерційне підприємство «Добровеличківська лікарня» є лікарняним закладом охорони здоров’я – комунальним некомерційним, неприбутковим підприємством, що надає послуги вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в тому числі паліативної допомоги та медичної реабілітації населенню. Здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів у сфері охорони здоров’я без мети одержання прибутку, а також бере участь у виконанні державних, регіональних та місцевих програм у сфері охорони здоров’я в установленому порядку.

Основною метою діяльності закладу є забезпечення медичного обслуговування населення, шляхом надання йому медичних послуг в порядку та обсязі встановлених чинним законодавством України.

За 12 місяців 2023 року до КНП «Добровеличківська лікарня» надійшло всього коштів у сумі 52735,3 тис.грн., в тому числі:

Національної служби здоров’я України – 40767,2 тис.грн.,

за рахунок платних послуг, оренди – 2173,4 тис.грн.,

за рахунок субвенції Добровеличківської ОТГ – 8394,7 тис.грн.,

за рахунок субвенції інших ОТГ – 1400,0 тис.грн.

Витрати за 12 міс. 2023 року, з урахуванням залишку на початок року,  склали 56426,4 тис.грн., в тому числі:

на заробітну плату з нарахуванням – 42839,6 тис. грн.;

на бензин, дизпаливо –  201,9 тис.грн.;

на медикаменти та вироби медичного призначення – 2802,3 тис.грн.;

на продукти харчування – 527,6 тис. грн;

на інші послуги, крім комунальних  – 1141,6 тис.грн;

на енергоносії (електроенергія, водовідведення, опалення) – 6020,2 тис.грн.

За рахунок співфінансування Добровеличківської ОТГ у сумі 900,0 тис. грн. та коштів НСЗУ – 1000,0 тис. грн. придбана ендоскопічна стійка з відеофіксацією загальною вартістю – 1900,0 тис.грн. Також, за рахунок співфінансування Добровеличківської ОТГ у сумі 220,0 тис.грн. та коштів НСЗУ 440,0 тис.грн. проведено роботи з киснепостачання терапевтичного відділення на загальну суму 660,0 тис.грн.

За рахунок фінансової допомоги сільськогосподарських підприємств придбано медичне обладнання – рефракто-кератометр для діагностування зору у дорослих та дітей, вартістю 298,4 тис.грн.

За рахунок власних коштів придбані ваги електричні для зважування людей на медичних ліжках вартістю 34,8 тис.грн.

Впродовж поточного року проводився поточний ремонт власними силами водонапірної башти, укриття, інфекційного відділення; проведений частковий ремонт котельні та внутрішньої тепломережі на загальну суму 347,8 тис.грн.

Всього за 12 місяців 2023 року залучено гуманітарної допомоги у вигляді медикаментів, виробів медичного призначення, витратних матеріалів, медичного обладнання (аналізатор лабораторний, докстанція для інфузоматів, портативний апарат для УЗД-діагностики, пульсоксиметр портативний, шприцеві насоси, центрифуга лабораторна, столик з підігрівом для новонароджених, монітор пацієнта), генераторів,  водонагрівачів, матраців, постільної білизни, тощо на загальну суму 13524,4 тис.грн.

 

 

ДОПОМОГА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ

 

Як і кожна громада, ми не можемо стояти осторонь, тому приймаємо активну участь у наближенні дня нашої Перемоги. З перших днів війни як зі сторони місцевої влади, підприємств, бізнесу, волонтерів, так і звичайних мешканців надається всебічна допомога та підтримка Збройним Силам України. Це і облаштування позицій військових, інженерних споруд для укриття техніки та особового складу; надання допомоги у виділенні продуктів харчування та приготування їжі для військових, забезпечення питною водою, засобами гігієни, організація місць для проживання та відпочинку.

Добровеличківською селищною радою на зміцнення обороноздатності країни, в умовах військового стану було перераховано субвенції державному бюджету в сумі 1577,0 тис. грн.,  придбано для потреб  територіальної оборони ЗСУ матеріальних цінностей на суму 3502,4 тис. грн. в тому числі:

квадрокоптери - 7 шт. на суму – 713,7 тис. грн.;

генератор -  1 шт. на сум  33,0 тис. грн.;

портативну зарядну станцію ALTEK - 1 шт. на суму 35,2 тис. грн.;

аналогово-цифровий ретранслятор - 1 шт. на суму 99,9 тис. грн.;

набір аксесуарів DJI Mavic 3 Fly More Kit (зарядна станція) - 3 шт. на суму 78,0 тис. грн.;

FPV дрон 8 дюймів на карбоновій рамі зі скидом  - 34 шт. на суму 732,0 тис. грн.;

прожектор пошуковий – 2 шт. на суму 99,0 тис. грн.;

цемент  на суму 11,6 тис. грн.;

вантажний автомобіль з краном маніпулятором на суму 1700,0 тис. грн.

2023 рік є для Добровеличківської територіальної громади роком активної допомоги нашим військовим у боротьбі з навалою орків.

Протягом 2023 року нашим військовим було передано досить велику кількість допомоги, а саме: продукти харчування: крупи, консервація, випічка, овочі та фрукти (7650 кг); тепловізори; FPV дрони; автошини; акумулятори;  бензопили; планшети; підйомники; троси; надано спальні мішки, ковдри, матраци, подушки, які зараз є дуже необхідними з початком настання осінньо-зимового періоду; військової форми; військові бушлати; генератори;  портативні рації; медикаменти; аптечки; маскувальні сітки; кікімори; бронежилети; каремати; ручні інструменти (сокири, кирки, лопати, молотки); плівки бліндажні; плівки арматурні; плівки для окопів; тенти; пластикові бочки; баки для води; питну воду та таблетки для очищення води; каністри для води; розкладачки; побутова хімія; засоби гігієни; набори посуду; шкарпетки; рюкзаки тактичні.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, нашою громадою, спільно було передано 37 легкових автомобілів, всі автомобілі доставлялися селищним головою та волонтерами на фронт, переважно туди, де проходять військову службу наші військові;

        

Освіта

 

На території Добровеличківської громади функціонує 2 заклади дошкільної освіти та 8 дошкільних підрозділів у складі філій закладів загальної середньої освіти  в яких виховуються 326 дітей, з них 20 дітей ВПО. Протягом  2023 року було відновлено роботу 8 закладів дошкільної освіти. Охоплення дітей від 3 до 6 років дошкільною освітою складає 89%. Охоплення дітей від 5 до 6 років дошкільною освітою складає 100%.

В комунальному закладі дошкільної освіти «Ромашка» працює 2 інклюзивні групи та організовано інклюзивне навчання для 4-х дітей з особливими освітніми потребами.

Отримання повної загальної середньої освіти забезпечують 5 закладів загальної середньої освіти та 6 філій, в яких навчаються 1323 учнів у 89 класах (середня наповнюваність класів становить - 14,8), з них – 71 учень з числа ВПО. В 2023/2024 навчальному році в закладах загальної середньої освіти громади організовано інклюзивне навчання для 9 учнів та індивідуальне (за станом здоров’я) - для 7 учнів.

З лютого-березня 2023 року вдалось відновити освітній процес в очному форматі в 11 закладах загальної середньої освіти. З 01 вересня 2023 року всі заклади загальної середньої освіти працюють у звичному форматі. Освітній процес забезпечують 188 вчителів.

В громаді функціонує 4 опорних заклади загальної середньої освіти: Добровеличківський ліцей «Гармонія», Добровеличківський ліцей «Лідер», КЗ Добровеличківський ліцей «ІНТЕЛЕКТ», Липнязький ліцей імені Юрія ОБЖЕЛЯНА.

Підвіз 258 учнів до закладів освіти забезпечують 5 шкільних автобусів, один з яких був придбаний в 2023 році на умовах співфінансування  2,950 млн. грн.. (з місцевого бюджету було виділено 890,0 тис. грн..) для Гнатівського ліцею «Мрія».

З 01 вересня 2023 року всі діти пільгових категорій закладів дошкільної та загальної середньої освіти, а також учні 1-4 класів мають змогу безкоштовно харчуватись у свої закладах. Загалом 50% школярів та 32%  дошкільнят.

Для забезпечення безпекових умов освітнього процесу для учнів та вихованців закладів освіти протягом року проводилась робота по облаштуванню укриттів. Найпростіші укриття було облаштовано  в Липнязькому ліцеї імені Юрія ОБЖЕЛЯНА та 3 його філіях, Гнатівському ліцеї «Мрія», Липнязькому дошкільному закладі «Веселка», проведено ремонтні роботи в протирадіаційному укритті закладу дошкільної освіти «Ромашка», КЗ Добровеличківський ліцей «ІНТЕЛЕКТ». На зазначені заходи було використано 803,0 тис. грн. з них 112,0 тис. позабюджетні кошти. В семи закладах освіти встановлено тривожну кнопку виклику поліції охорони з виведенням на пульт спостереження.

З метою поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти у продовж року були виділенні додаткові кошти та проведені роботи по ремонту покрівлі приміщення гуртожитку та адмінприміщення КЗ Добровеличківський ліцей «ІНТЕЛЕКТ», частковому ремонту покрівлі, облаштуванню внутрішнього туалету та ремонту харчоблоку Добровеличківського ліцею «Гармонія». Придбано нове обладнання для харчоблоків Добровеличківських ліцеїв «Гармонія», «Лідер», «Інтелект», Гнатівського ліцею «Мрія», Липнязького ліцею імені Юрія ОБЖЕЛЯНА, Олександрівської філії, закладу дошкільної освіти «Ромашка».

Оновлено матеріальну базу для занять футболом та карате в КЗ «Добровеличківська ДЮСШ».

Для розвитку нахилів та здібностей дітей на території громади функціонують два позашкільні заклади освіти КЗ Добровеличківський центр дитячої та юнацької творчості при якому функціонує 24 гуртки з 5 напрямків в яких займаються  424 вихованці та КЗ «Добровеличківська дитячо-юнацька спортивна школа» в якій діють три напрямки підготовки: футбол, легка атлетика та карате, даними видами займаються 196 вихованців.

Результатом підтримки закладів освіти є участь та перемоги учнів та вихованців освітніх закладів в олімпіадах, змаганнях та конкурсах. Так, зокрема 16 здобувачів освіти стали призерами обласного етапу учнівських олімпіад з базових дисциплін, конкурсів обласного відділення Малої академії наук. На їх підтримку та стимулювання селищною радою було виділено 50,0 тис. грн.. Педагоги, які підготували обдаровану молодь громади отримали преміальні виплати та підвищений відсоток виплати надбавки за престижність праці.

Послуги по роботі з  дітьми з особливими освітніми  потребами надає Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр»  який обслуговує дітей не лише Добровеличківської громади, а і  сусідніх територій: Тишківської, Вільшанської, Надлацької, та Підвисоцької громад. Крім цього, при даній установі організовано психологічний хаб для підтримки внутрішньо переміщених осіб.

 

Культура

Базова мережа закладів культури громади становить 33 установи, з яких: КЗ «Центр культури і дозвілля» з 16 філіями,  КЗ «Добровеличківська мистецька школа», КЗ «Добровеличківський краєзнавчий музей» з  однією філією, КЗ «Добровеличківська центральна публічна бібліотека» з 12 філіалами.

Протягом 2023 року проводились мистецькі заходи, які були спрямовані на підтримку Збройних Сил України, виховання патріотизму та вшанування героїзму захисників і захисниць України.  Зокрема  в селищі Добровеличківка були проведенні благодійні ярмарки та концерти під час яких було зібрано близько 600,0 тис. грн. Відповідні заходи відбувались і на території старостинських округів громади. Найбільш масовими культурно-мистецькими заходами, які відбувались у продовж року були «День вишиванки», дитячий фестиваль «Сонячне коло» до Дня захисту дітей, заходи до Дня Конституції, відкриття інсталяції Алеї Слави, благодійний концерт військового оркестру 40-ї бригади ЗСУ.

Для розвитку талановитих дітей нашої громади функціонує КЗ «Добровеличківська мистецька школа», яка є центром з естетичного виховання учнівської молоді. В закладі навчається 120 учнів за напрямками сольного співу та хореографічного мистецтва. Протягом року вихованці КЗ «Добровеличківська мистецька школа» взяли участь у ряді обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсах в яких вибороли призові місця та разом з своїми  викладачами  провели щорічний звітний концерт, а також благодійну акцію на підтримку Збройних Сил України.

КЗ «Добровеличківський краєзнавчий музей» має одинадцять експозиційних залів загальною площею 224 кв.м., з кількістю предметів основного фонду - 9234, кількість предметів науково-допоміжного фонду - 6789. Протягом 2023 року основний фонд музею поповнено на 41 предмет, науково-допоміжний – на 14 предметів. Працівниками музею проведено 98 оглядових та тематичних екскурсій, які відвідало – 946 осіб.

Оформлено 12 виставок, створено 6 онлайн-виставки, проведено              12 масових заходів.

КЗ «Добровеличківська центральна публічна бібліотека» та її філіалами протягом року  проводились різноманітні заходи, зокрема: години цікавої інформації, уроки-реквієми, виставки однієї книги, історико-краєзнавчі години, книжкові виставки, поетичні години, диспути, літературні години тощо.  Всі заходи були  спрямовані на утвердження патріотизму, духовності, формування національної свідомості населення шляхом відзначення державних свят, знаменних та пам’ятних дат з історії України Загальна кількість користувачів бібліотек громади в   2023 році склала  - 2136 осіб.

Селищною радою протягом року надавалась всебічна підтримка закладам культури, як у проведенні заходів, так і в поліпшенні матеріальної бази та проведенні ремонтних робіт. Було частково відремонтовано покрівлю КЗ «Добровеличківський краєзнавчий музей», фойє філії Дружелюбівський сільський клуб, клас сольного співу в КЗ «Добровеличківська мистецька школа»,  придбано апаратуру для запису та відтворення аудіо-та відеоматеріалу  та освітлення для КЗ «Центр культури і дозвілля».

 

Туризм

В Добровеличківській громаді існують всі передумови для розвитку туризму: історичні, географічні, природні, економічні, соціально-демографічні.  Головними туристичними об’єктами громади протягом року були  туристично – розважальний  комплекс «Козацька Долина», який розташований в селі Карбівка. Даний об’єкт надає широкий спектр послуг відпочинку, яким скористались протягом року близько 11 тисяч відвідувачів.

На території  громади встановлено пам’ятний знак “Географічний центр України”, який входить до туристичного маршруту та є популярним туристичним об’єктом, який під назвою «Геометричний центр України» включено до 170 туристичних магнітів нашої держави та 8 Кіровоградської області. В умовах воєнного стану є неможливою реалізація планів реконструкції пам’ятного знаку.

Популярним туристичним об’єктом територіальної громади є  КЗ «Добровеличківський краєзнавчий музей», який  представляє музейні пам’ятки та колекції, що становлять цінну частину національного, культурного надбання нашого краю, На сьогодні у фондах музею зберігається  близько 6 тисяч предметів матеріальної та духовної культури краю, які відображають його історію від найдавніших часів (4-3 тис. до н. е) до сьогодення і розміщені в 11 залах та  24 розділах музею.

 

Фізична культура та спорт

Протягом  2023 року на території громади відбувались фізкультурно-спортивні заходи спрямовані на збільшення рухової активності населення.

В травні було  відновлено роботу соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України», робота даного об’єкту дозволила протягом семи місяців координатору проекту проводити різноманітні фізичні активності з різними групами населення. Загалом було проведено 112 заходів в яких взяли участь 1560 осіб.

З відновлення роботи закладів освіти в режимі офлайн проводились різноманітні спортивні змагання, які відбувались в рамках селищної Гімназіади серед школярів. Так було проведено змагання з наступних видів спорту: баскетболу 3x3 (юнаки та дівчата), баскетболу (юнаки та дівчата), волейболу ( юнаки та дівчата), настільного тенісу, міні – футболу, футболу, «Козацького гарту». В КЗ «Добровеличківська ДЮСШ» було проведено дві відкритті першості з карате ( версія WKF ), вихованці школи брали участь у товариських турнірах з футболу, які проходили в місті Помічна. Найвищі досягнення наших юних спортсменів в минулому році стали два других місця на змаганнях обласної Гімназіади з баскетболу 3х3 (дівчата) та V місце на відповідних змаганнях команди юнаків.

На  майданчику зі штучним покриттям КЗ Добровеличківський ліцей «ІНТЕЛЕКТ» був проведений благодійний турнір з міні-футболу на підтримку ЗСУ пам’яті Петра Максименка, де було зібрано 24,0 тис. грн. В турнірі брали участь команди Добровеличківської, Глодоської, Новоукраїнської, Помічнянської та Піщанобрідської громад.

Головним спортивним осередком на території громади є КЗ «Добровеличківська ДЮСШ» в якій крім відповідних напрямків підготовки мають змогу займатись різними видами спорту футзалом, волейболом, баскетболом, настільним тенісом, атлетизмом доросле населення громади, для цього в закладі створенні всі умови.

 

Надання адміністративних послуг  (ЦНАП)

 

Надання адміністративних послуг населенню нашої громади, під час повномасштабного вторгнення окупантів до нашої держави, є  непростим. Особливо важким був початок 2023 року з постійними відключеннями електропостачання та доступу до мережі інтернет. Адже майже весь перелік адміністративних послуг, що надається через відділ ЦНАП, надається засобами комп’ютерної техніки та з використанням мережі інтернет. Тим не менш, працівниками відділу на протязі 2023 року надавався весь перелік адміністративних послуг населенню нашої громади.

У вересні 2023 року адміністраторів ЦНАП було підключено до Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Наразі, через дану систему приймаються документи на отримання ряду допомог соціального характеру. В подальшому міністерство соціальної політики планує розширити перелік послуг, які надаються через єдину систему. З вересня 2023 року по теперішній час через дану систему прийнято 28 заяв.

Адміністраторами та реєстраторами відділу ЦНАП протягом 2023 року:

прийнято та оброблено 730 заяв щодо надання відомостей з Державного земельного кадастру;

прийнято -316 заяв на розгляд виконавчого комітету;

прийнято та сформовано  за допомогою програмного комплексу «Інтегрована  інформаційна система «Соціальна громада» - 1847 електронних заяв;

прийнято 792 заяв з питань реєстрації місця проживання , в тому числі сформовано та видано 555 витяги з реєстру територіальної громади вся інформація вноситься до системи «Реєстр територіальної громади»;

видано 1521 довідок про наявність земельної ділянки, для оформлення  спадщини,  продажу житла та виплати різного виду соціальних допомог , оформлено архівних справ – 603;

прийнято та оброблено 2471 заяв, та запитів в сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

Постійно проводиться робота по розширенню переліку адміністративних послуг що надаються через відділ ЦНАП. Проводиться робота по покращенню якості надання адміністративних послуг та покращенню рівня задоволеності відвідувачами ЦНАПу. Результатами проведеної роботи є залучення заявників не тільки нашої громади, а й інших сусідніх територіальних громад, що за рахунок сплати адміністративного збору позитивно впливає на надходження до бюджету громади.

На протязі 2023 року до місцевого бюджету, за рахунок адміністративного збору за надані адміністративні послуги, надійшло 744 тисяч гривень.

 

Соціальний захист

 

Відділ соціального захисту населення виконавчого органу Добровеличківської селищної ради – Апарату ради (надалі – Відділ) створений 15 квітня 2021 року рішенням дев’ятої сесії восьмого скликання Добровеличківської селищної ради № 119 та є структурним підрозділом виконавчого органу Добровеличківської селищної ради – Апарату ради.

Діяльність відділу соціального захисту населення спрямована
на реалізацію соціальної політики в громаді, яка полягає в соціальному захисті населення, наданні адресних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим верствам населення, особам з інвалідністю, та іншим окремим категоріям громадян, які згідно з чинним законодавством мають право на отримання пільг, допомог та компенсацій, а також впровадження місцевих програм соціального спрямування.

Відповідно до Програми соціального захисту населення Добровеличківської селищної ради на 2023 рік, затвердженої рішення Добровеличківської селищної ради від 23 грудня 2022 року № 484 (зі змінами) було надано матеріальну допомогу наступним категоріям громадян:

50 учасникам бойових дій на території інших держав (воїнам-інтернаціоналістам), матерям та вдовам загиблих (померлих) учасників бойових дій на території інших держав на загальну суму - 34,0 тис. грн.;

щомісячна стипендія 1 учаснику бойових дій та інваліду Другої світової війни  на загальну суму - 12,0 тис. грн.; 

104 жителям громади на лікування на загальну суму - 246 тис. грн.;

4 особам на поховання осіб, які на день смерті не досягли пенсійного віку, не працювали, не перебували на обліку в центрі зайнятості, тощо – 4,0 тис. грн.;

щомісячна допомога 5 хворим, яким необхідно здійснення гемодіалізу та особам після трансплантації органів – 51.0 тис. грн.;

2 особам, які постраждали від пожежі – 40.0 тис. грн..

З початком військової агресії рф проти України, відділом ведеться облік внутрішньо переміщених осіб, які вимушено покинули свої домівки та тимчасово проживають на території селищної ради.

Станом на 31 грудня 2023 року на території громади проживають           1144 внутрішньо переміщених осіб, з них 87 в місцях тимчасового проживання. Від початку повномасштабного вторгнення Добровеличківська громада прийняла 1676 внутрішньо переміщених осіб.

Для надання всебічної підтримки внутрішньо переміщеним особам та/або евакуйованим особам, протягом 2023 року діяла Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01 вересня          2023 року № 930 «Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» у вересні поточного року відділом соціального захисту населення було подано 4 заяви про включення закладів, де проживають ВПО, до Переліку місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Добровеличківський ліцей «Гармонія» Добровеличківської селищної ради, Дружелюбівська філія Добровеличківського ліцею «ІНТЕЛЕКТ» Добровеличківської селищної ради, Новолутківська філія Добровеличківського ліцею «ІНТЕЛЕКТ» Добровеличківської селищної ради та Громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами були включені до Переліку місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у Кіровоградській області.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2023 року № 812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб» рішенням виконавчого комітету Добровеличківської  селищної ради від 31 серпня 2023 року № 143 створено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Добровеличківській селищній раді, затверджено склад Ради та Положення. Рада відповідно до покладених на неї завдань розглядає питання щодо захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб.

Завдяки налагодженим міжнародним контактам, допомозі міжнародних фондів та організацій, таких як Кіровоградська обласна організація товариства Червоного Хреста України, «БФ «Всеукраїнський ангел допомоги», громадська організація «Десяте квітня», БФ «Безпечне майбутнє», Польська гуманітарна акція в Україні (через департамент СЗН), Добровеличківська селищна рада отримала гуманітарну допомогу на загальну суму 1991,9 тис. грн.

Членами комісії для комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг було здійснено 49 виїздів на обстеження до осіб, які звернулися на отримання компенсації за догляд, за результатами яких було складено відповідні акти проведено обстеження сім’ї та здійснено комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб осіб, які потребують надання соціальних послуг, за показниками. Станом на 28 грудня 2023 року 19 осіб отримують дану компенсацію та 5 справ знаходиться на опрацюванні. Всього за 2023 рік на виплату даної компенсації витрачено 358,0 тис. грн. бюджету селищної територіальної громади.

Відділом здійснювались заходи в межах повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків. Так, впродовж 2023 року проведено 4 засідання координаційної ради з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми на яких розглянуто 8 питань.

Відділ соціального захисту населення забезпечує діяльність:

комісії з питань надання матеріальної грошової допомоги;

координаційної  ради з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми;

комісії для комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг;

комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (померли), та осіб з інвалідністю, учасників бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб, учасників Революції Гідності та деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей про призначення грошової компенсації;

координаційної групи з питань визначення потреб населення Добровеличківської територіальної громади у соціальних послугах;

координаційного центру підтримки цивільного населення при Добровеличківській селищній раді Новоукраїнського району Кіровоградської області;

комісії з питань відпочинку та оздоровлення дітей та учнівської молоді по Добровеличківській селищній раді;

ветеранського хабу (простору);

Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Добровеличківській селищній раді.

За 2023 рік було виділено та профінансовано кошти на надання матеріальної допомоги  військовослужбовцям та сім’ям загиблих, зниклих безвісти військовослужбовців, а саме:

матеріальну допомогу було надано 13 членам сімей (близьким родичам) загиблих (померлих) військовослужбовців на загальну суму 260,0 тис. грн.;

9 членам сімей зниклих безвісти військовослужбовців на загальну суму 90,0 тис. грн.;

10 військовослужбовцям на лікування на загальну суму 50,0 тис. грн.;

15 членам сімей (близьким родичам) загиблих (померлих) військовослужбовців на встановлення пам’ятних знаків на загальну суму   1952,25 тис. грн.;

здійснено відшкодування за надання ритуальних послуг на поховання військовослужбовців в розмірі 222,0 тис. грн.;

1 члену сім’ї військовослужбовця надано одноразову матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань в розмірі 10,0 тис. грн..

На території громади з початку 2023 року послугами зв’язку користувалося 3 особи пільгових категорій (1 ветеран органів МВС, 1 вдова ветерана ВС, 1 ліквідатор аварії на ЧАЕС 2 категорії). Видатки на відшкодування АТ «Укртелеком» на відшкодування витрат, пов’язаних з наданням окремим категоріям громадян пільг з оплати послуг зв’язку становлять 1,7 тис. грн. коштів бюджету селищної територіальної громади.

У квітні 2023 року було здійснено виплату матеріальної допомоги 96 ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС та вдовам загиблих (померлих) ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС на загальну суму 48,0 грн.(по 500 грн.). Надано одноразову матеріальну допомогу члену сім’ї померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в розмірі 2,0 тис. грн..

Протягом січня – грудня 2023 року відділом зареєстровано 4 колективних договори та в 1 вносились зміни і доповнення.

Сформовано списки соціально незахищених верств населення, а саме: ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС та вдів ліквідаторів катастрофи, списки осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, учасників АТО/ООС, зниклих безвісти військовослужбовців, багатодітних сімей, фізичних осіб які здійснюють догляд, списки внутрішньо переміщених осіб, списки учасників бойових дій на території інших держав (воїни-інтернаціоналісти) та вдів загиблих (померлих) учасників бойових дій, списки одиноких літніх людей тощо

До відділу за звітний період надійшло більше 670 листів від міністерств, департаментів, управлінь тощо та надано 556 інформації на них. В терміни було надано більше 23 відповідей на звернення громадян до селищного голови, на Урядову гарячу лінію та до Кіровоградського контактного регіонального центру. Опрацьовано більше 100 заяв з пакетом документів від жителів для надання різних видів матеріальної допомоги, 124 заяви від батьків, чиї діти відвідують дитячий садок на звільнення/зменшення плати за харчування.

Протягом поточного року підготовлено 38 проєктів рішень на розгляд сесії Добровеличківської селищної ради, 60 проєктів рішень на засідання виконавчого комітету Добровеличківської селищної ради, 29 розпоряджень селищного голови, прийнято 20 рішень про надання та припинення надання соціальних послуг, складено 91 акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарств, видано 61 довідку – характеристику.

Протягом звітного періоду на офіційному сайті селищної ради у розділі «Соціальний захист» постійно ведеться інформування населення громади  з питань реалізації державної соціальної політики та роз’яснення законодавства з питань соціального захисту населення. З початку року було розміщено              39 інформаційно-просвітницьких та довідкових матеріалів  з питань соціального захисту для різних категорій населення.   

Соціальний захист населення - одна з головних функцій держави, яка повинна виконуватися завжди і за будь-яких обставин.

 

«Центр надання соціальних послуг населенню»

виконавчого комітету Добровеличківської селищної ради

       

«Центр надання соціальних послуг населенню» виконавчого комітету Добровеличківської селищної ради (далі – центр) здійснює свою діяльність на підставі рішення десятої сесії сьомого скликання Добровеличківської селищної ради від 30 травня 2019 року № 111 «Про створення юридичної особи «Центр надання соціальних послуг населенню» виконавчого комітету Добровеличківської селищної ради».

У центрі функціонують три відділення:

1) відділення соціальної допомоги вдома;

2) відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та іншими вразливими групами населення (далі – відділення стаціонарного догляду);

3) відділення соціальної роботи.

Також рішенням десятої сесії восьмого скликання Добровеличківської селищної ради від 27 травня 2021 року № 141 створено притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, який є структурним підрозділом центру.

Відділенням соціальної допомоги вдома, надаються соціальні послуги за місцем проживання/перебування одиноким громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності та потребують сторонньої допомоги, надання соціальних послуг в домашніх умовах згідно з медичним висновком. Відділення соціальної допомоги вдома очолює, завідувач відділення в штаті якого перебуває 11 соціальних робітників.

Протягом 2023 року на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома перебували, 88 осіб, з них 23 на платній основі, які отримували соціальну послугу догляду вдома, а саме:

смт. Добровеличківка – 31 особа (5 на платній основі)

с. Юр’ївка – 9 осіб (3 на платній основі)

с. Дружелюбівка – 7 осіб (4 на платній основі)

с. Новолутківка – 4 особи (1 на платній основі)

с. Трояни – 6 осіб (3 на платній основі)                                                                      

с. Гнатівка – 5 осіб

с. Братолюбівка – 8 осіб (1 на платній основі)

с. Липняжка – 18 осіб (5 на платній основі).

Протягом звітного періоду на обслуговування у відділення соціальної допомоги вдома було прийнято 8 осіб, з них 5 на платній основі.

Протягом звітного періоду з обслуговування знято 9 осіб (смерть отримувача, відмова від обслуговування, виїзд за межі населеного пункту, інше).

Станом на 25 грудня 2023 року на обслуговуванні - перебуває 77 осіб, які отримують соціальну послугу догляд вдома, з них 20 осіб отримують дану послугу на платній основі:

смт. Добровеличківка -28 осіб (5 на платній основі)

с. Юр’ївка – 9 осіб (3 на платній основі)

с. Дружелюбівка – 4 особи (3 на платній основі)

с. Новолутківка – 3 особи (1 на платній основі)

с. Трояни – 6 осіб (3 на платній основі)

с. Гнатівка – 5 осіб

с. Братолюбівка – 6 осіб (1 на платній основі)

с. Липняжка – 16 осіб (4 на платній основі).

Протягом звітного періоду соціальними робітниками здійснено 7886 відвідувань та надано 32531 послугу особам, які перебувають на їх обслуговувані.

Соціальна послуга догляду вдома надається за рахунок бюджетних коштів, з установленням диференційованої плати або за рахунок отримувача соціальної послуги/третіх осіб.

Ведеться облік платних послуг. Всього за звітний період за наданні платні послуги надійшло коштів на суму 21,1 тис.грн.

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та іншими вразливими групами населення (далі – відділення стаціонарного догляду).

Протягом 2023 року на обслуговуванні у відділенні стаціонарного догляду перебувало 18 осіб, з них 4 на платній основі, які отримували соціальну послугу стаціонарного догляду.

Відділення стаціонарного догляду очолює, завідувач відділення в штаті якого перебуває 7 працівників.

Всі працівники пройшли медичні огляди.

Протягом звітного періоду до відділення стаціонарного догляду було прийнято 1 особу на платній основі.

Протягом звітного періоду з обслуговування знято 7 осіб (смерть отримувача, відмова від обслуговування, виїзд за населеного пункту, інше).

Ведеться облік платних послуг. Всього за звітний період за надання платної послуги стаціонарного догляду надійшло 189,7 тис. грн., з них 84,0 тис. грн. – субвенція за обслуговування 2-х жителів Піщанобрідської сільської ради.

Дані кошти використовуються на задоволення потреб підопічних та покращення їх умов проживання.

Також надавалась гуманітарна допомога та підтримка відділенню від Добровеличківської селищної ради, старости Новолутківського старостинського округу Шевчук В.Л., Добровеличківської районної організації товариства «Червоного Хреста України у вигляді засобів гігієни та продуктів харчування, від депутата селищної ради Обжелян С.В. господарськими товарами повсякденного вжитку, ФГ Селецької Н.Ф. та Селецького В.П.- овочі, фрукти, мука, олія, а також оплачено ремонт пральної машинки.

Відділення соціальної роботи проводить соціальну роботу з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Згідно штатного розпису у відділенні соціальної роботи передбачені 2 посади, це завідувач відділення та фахівець із соціальної роботи.

Протягом січня-грудня 2023 року було відвідано 143 сім’ї (у них 368 дітей), щодо яких надійшли повідомлення та які можуть перебувати в складних життєвих обставинах.

За результатами складених актів оцінки потреб сімей, на  облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах поставлено 22 сім’ї (у них 68 дітей),  в яких  підтверджено факт наявності складних життєвих обставин.

Членам даних родин протягом звітного періоду, відповідно до Державних соціальних стандартів та потреб сімей, було надано соціальні послуги, а саме: 106 – консультування, 53 – соціальна профілактика, 135 -  інформування, 9 – організація лікування та оздоровлення, 1 – юридична допомога, 1 – психологічна допомога, 7 – вирішення житлово-побутових проблем, 4 – сприяння в оформленні та у відновленні документів, 1 - влаштування до закладів освіти, 75 – надання гуманітарної допомоги.

Знято з обліку 6 сімей, в них 16 дітей (1- зміна місця проживання, 4 – мінімізовано складні життєві обставини, 1 – у зв’язку зі смертю отримувача послуг).

Також під соціальним супроводженням перебуває 1 дитячий будинок сімейного типу,  де виховується  5 дітей, позбавлених батьківського піклування,  в результаті якого надавалися консультації з питань дотримання умов збереження здоров’я дітей у воєнний період,   навчання дітей   в режимі онлайн, організації дозвілля, взаємовідносин між членами родини тощо, гуманітарна допомога.

У звітному періоді працівниками відділення соціальної роботи організовувалася та проводилася профілактично-просвітницька робота з сім`ями та дітьми  спрямована на профілактику  шкідливих звичок, пропаганду здорового способу життя  та розвитку сімейних форм виховання, на теми: «Насильство в сім’ї», «Що необхідно знати, щоб не потрапити в трудове рабство», «Прийміть дитину у родину». В рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» з метою підвищення рівня обізнаності громадян з питань попередження насильства в сім'ї, жорстокого поводження з дітьми, формуванню свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства проведено вуличне консультування. Крім того, проведено інформаційну акцію із розповсюдженням буклетів «Людина не товар!»

З листопада 2022 року по липень 2023 року працівники відділення соціальної роботи брали участь у гуманітарному проекті «Швидке реагування для підтримки дітей та їхніх сімей, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, постраждалих від війни в Україні», що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Безпечне майбутнє» (м. Кропивницький) та за підтримки Кіровоградської обласної військової адміністрації, що передбачав забезпечення гуманітарним кейс-менеджментом вразливих сімей громади. В рамках даного проєкту працівниками Центру було відвідано 231 сім’ю вразливої категорії, з яких 52 сім’ї отримали мультиварки, 20 сімей були забезпечені сімейними гігієнічними наборами та наборами текстилю (матраци, ковдри, пледи, подушки, постільна білизна, рушники). Також, в рамках даного проєкту, охоплено 25 сімей вразливих категорій населення та забезпечено дітей віком від 6 до 14 років спортивними костюмами.

Також за підтримки ЮНІСЕФ у розбудові мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі була надана підтримка у вигляді методичної допомоги, отримано буклети, плакати, брошури з даної тематики та матеріальної допомоги. Участь в даному проєкті дала змогу значно покращити й матеріально-технічну базу Центру. Так, для роботи працівників закладу було передано ноутбук «Lenovo», для роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі – медичну аптечку, павербанк, ліхтарик та мобільний телефон.

В рамках проєкту «Розбудова мирного, демократичного та гендерно рівноправного суспільства в Україні Фаза II», що реалізується структурою «ООН Жінки» в Україні та за сприяння  благодійного фонду «Український жіночий фонд» було придбано матеріали та обладнання (проектор, екран, ноутбук, столи, стільці, обладнання для дитячого куточку) та передані на баланс Центру, що в подальшому буде облаштоване в одній з кімнат «Притулку притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі».

Планується розширити коло одержувачів соціальних послуг, шляхом відкриття притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі – Притулок).

Основним завданням Притулку є забезпечення місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування постраждалих осіб, надання їм комплексної допомоги (психологічних, соціально-побутових, соціально-медичних, інформаційних, юридичних та інших послуг) на основі оцінки їх потреб та індивідуального підходу до особи з урахуванням віку, статі, стану здоров’я та соціального становища.

Також, з метою своєчасного реагування та надання необхідної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/ або насильства за ознакою статі, на базі Притулку планується забезпечити роботу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Питання соціального захисту населення постійно перебуває на контролі селищної ради.

 

Служба у справах дітей

 

Рішенням сесії Добровеличківської селищної ради від 26 травня 2023 року № 594 створено службу у справах дітей Добровеличківської селищної ради (далі служба у справах дітей).

Основним завданням служби у справах дітей – забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей в громаді, а саме: права на охорону здоров’я, здобуття освіти, соціальний захист прав дітей різних категорій сімей, посилення відповідальності за виконання вимог законодавства у сфері охорони дитинства.

На території Добровеличківської громади проживає 2453 дітей віком до 18 років, з них 309 дітей, які є внутрішньо переміщеними.

Проводиться постійне інформування громадськості про форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, підтримку, яку надає держава сім’ям, які взяли на виховання таку дитину. Разом з тим здійснюється пошук та відбір потенційних кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі для дітей, які перебувають на первинному обліку в службі у справах дітей  і виховуються в інтернатних закладах області.

На території громади систематично проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності розвитку сімейних форм виховання.

На первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 49 дітей. Сімейними формами виховання охоплено 46 дітей, що становить 94 % дітей. Для створення більш сприятливих умов  навчання та проживання неповнолітніх, позбавлених батьківського піклування, пропаганди сімейних форм виховання, у громаді функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 5 статусних дітей та 25 дітей під опікою, з них 2 дітей є внутрішньо перемішеними, 1 патронатна родина в якій виховується 3 малолітніх дітей.

Станом на 31 грудня 2023 року в службі у справах дітей на обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, перебуває 16 дітей, які виховуються у 6 сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Службою у справах дітей здійснюється постійний контроль щодо умов утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ях опікунів (піклувальників). Протягом 12 місяців 2023 року проведено 37 рейдів та складено 164 акти обстеження умов проживання.

За невиконання своїх батьківських обов’язків службою у справах дітей оголошено 15 офіційних попереджень.

Добровеличківської селищною радою подано до районного суду 3 позови про позбавлення батьків батьківських прав, в результаті чого 1 батька позбавлено батьківських прав відносно 1 дитини, 2 позови перебуває  на стадії розгляду.

З метою розвитку в громаді сімейних форм виховання протягом року передано під опіку 2 дітей, 2 дитини усиновлено.

Службою у справах дітей прийнято 16 заяв щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів стосовно 29 дітей. Всім дітям надано відповідний статус.

Протягом року відбулося 11 засідань комісії з питань захисту прав дитини на яких розглянуто 20 питань, 5 засідань міждисциплінарної команди для організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Хоч профілактична робота проводиться, проте, на кожній території є певна кількість сімей, з якими необхідно працювати. Це сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, які на превеликий жаль, не завжди ведуть пристойний спосіб життя, зловживають спиртними напоями, вихованням дітей не займаються.

 

Земельні відносини

 

Протягом 2023 року відділ земельних ресурсів та просторового планування виконавчого органу Добровеличківської селищної ради – Апарату ради (далі Відділ) виконував завдання щодо реалізації повноважень у сфері земельних відносин Добровеличківської селищної ради визначених Земельним кодексом України, Законом України «Про місцеве самовря­дування в Україні» та іншими нормативно правовими актами.

Повномасштабне вторгнення рф та запровадження військового стану на території України внесли свої корективи в роботу відділу у 2023 році.

Ряд змін, що було внесено до Земельного кодексу України, в частині регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану, такі як заборона безоплатної передачі земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації також вплинули на показник роботи Відділу.

Проте за період дії військового стану законодавство, яке регулює земельні відносини, змінювалося неодноразово. Деякі введені на початку дії воєнного стану обмеження законодавець уже встиг послабити, а для певних зумовлених або видозмінених війною правовідносин - передбачив нове регулювання, так Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель»  дозволено передавати  у приватну  власність земельні ділянки  під нерухомим майном (будівлями, спорудами), що є власністю фізичних осіб, та відновлено торги з продажу права оренди земель сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності.

Дані зміни надали можливість фізичним особам приватизувати земельні ділянки під нерухомим майном, що є їхньою власністю, та перейти від запровадженого в умовах воєнного стану тимчасового порядку передачі в користування (оренду) сільськогосподарських земель, коли не функціонували Державний земельний кадастр і Державний реєстр речових прав та не проводилися електронні земельні аукціони, до довоєнного прозорого порядку такої передачі.

Протягом звітного року Відділом проводиться робота, спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин.

Робота відділу була направлена на реалізацію завдань та заходів Програми розвитку земельних відносин та охорони земель Добровеличківської селищної ради.

Загальна площа земель Добровеличківської територіальної громади складає - 59064,3 га, з них:

землі сільськогосподарського призначення – 53631,3868 га;

землі житлової та громадської забудови – 1720,6032 га;

землі лісового призначення – 2537,3485 га;

землі водного фонду – 661,5994 га;

відкриті заболочені землі – 343,7896 га;

відкриті землі без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом – 169,5725 га.

За звітній період до відділу надійшло 482 заяв, що опрацьовувалися у встановленому порядку.

На протязі 2023 року активно проводила свою роботу комісія  з питань земельних відносин, просторового планування, благоустрою та охорони навколишнього середовища. Було проведено 16 засідань, за результатами яких відділом земельних ресурсів та просторового планування Добровеличківської селищної ради - Апарату ради підготовлено та подано на розгляд сесії селищної ради 76 проектів рішень у сфері земельних відносин.

Також відповідно до сесійної діяльності працівниками Відділу підготовлено близько 160 витягів з рішень, які видаються заявникам з відповідними відмітками в журналі.

З метою наповнення місцевого бюджету протягом року проводилась робота по впорядкуванню та внесенню змін в діючі договори оренди земельних ділянок. Так протягом звітного року було укладено 35 договорів оренди землі та поповнено місцевий бюджет на – 290 522,85 грн. і 9 додаткових угод. З них передано в користування фізичним та юридичним особам:

 4 земельні ділянки - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі;

 3 земельні ділянки - для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій;

6 земельних ділянок – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

19 земельних ділянок – для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів передачі електричної та теплової енергії;

4 земельні ділянки – для рибогосподарських потреб.

З моменту введення заборони на безоплатну передачу земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації, по кінець звітного року до Добровеличківської селищної ради надійшло 229 проектів землеустрою для затвердження на засіданні сесії та передачу у приватну власність, та у зв’язку із існуючою забороною дані проекти не розглядаються.

За результатами сесійної діяльності, та з метою раціонального та ефективного використання земель водного фонду громади у 2023 році надано дозволи на виготовлення землевпорядної документації на 13 земельних ділянок в комплексі з розташованими на них водними об’єктами з подальшим продажем права оренди на них на земельних торгах, що дасть можливість за рахунок орендних платежів збільшити дохід до місцевого бюджету.

За результатами роботи Відділу, старостинських округів та активній співпраці з органами ДПС була проведена робота по наповненню бюджету за рахунок надходжень від сплати податку за користування землею та орендної плати, що дало можливість поповнити дохідну частину бюджету протягом 2023 року на  суму  26 048 762,40  грн, в тому числі:

земельний податок з юридичних осіб – 111 738,17  грн.;

орендна плата з юридичних осіб – 14 885 055,63 грн.;

земельний податок з фізичних осіб – 3 714 908,86 грн.;

орендна плата з фізичних осіб – 2 479 648,14 грн.;

податок на нерухоме майно відмінене від земельної ділянки сплачене фізичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості – 4 595,36 грн.;

податок на нерухоме майно відмінене від земельної ділянки сплачене юридичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості – 17 028,50 грн.;

податок на нерухоме майно відмінене від земельної ділянки сплачене фізичними особами, які є власниками об’єктів нежитлової нерухомості – 266 338,24 грн.;

податок на нерухоме майно відмінене від земельної ділянки сплачене юридичними особами, які є власниками об’єктів нежитлової нерухомості – 977 502,22 грн.;

орендна плата за водні об’єкти, що надаються в користування на умовах оренди – 72 798,53 грн.

податок на доходи фізичних осіб у вигляді мінімального податкового зобов’язання – 3 519 148,75 грн.

Спеціалістами відділу на сайті Добровеличківської селищної ради висвітлювалась інформація щодо земельних питань, також незважаючи на військовий стан та важкі умови, що склалися, земельний відділ Добровеличківської сільської ради продовжує працювати й в міру своєї спроможності надає усі можливі послуги громадянам. Робота з громадянами – це пріоритетне завдання земельного відділу Добровеличківської селищної ради. Прийом спеціалістами здійснюється не згідно графіку прийому, як у інших установах громади, а кожен робочий день протягом всього робочого часу, що дуже зручно і вигідно для громадян.

 

Житлово-комунальна сфера та благоустрій

 

На території Добровеличківської територіальної громади в сфері житлово-комунального господарства надають послуги 4 комунальні підприємства: КП «Нілот», Дружелюбівське комунальне підприємство, КП «Добра сервіс» та КНП «Добровеличківка».

КІІ «Нілот» надає послуги по централізованому водопостачанню та водовідведенню, збиранню та вивезенню твердих побутових відходів.

Мережі водопостачання та водовідведення розміщені на 79 вулицях і провулках смт. Добровеличківка, с. Мар’ївка та с. В. Олександрівка протяжністю 59,1 км. Всього підприємство надає послуги по водопостачанню 2458 абонентам населення і 59 організаціям і підприємствам. По населенню встановлено 2344 водолічильників. а це 95,4 відсотків. Кількість абонентів споживання води постійно зростає. На балансі підприємства є 8 водозабірних башт.

Протягом 2023 року ліквідовано 46 аварійних випадків, з них 11 на центральному водопроводі. На ремонт водомережі протяжністю 1,4 км. Було використано 180,0 тис.грн.

Щокварталу  проводиться хлорування води, очищення та поточний ремонт резервуарів та башт. На протязі року проводяться роботи по обслуговуванню насосного обладнання свердловин.

Протягом 2023 року ліквідовано 41 заторів на каналізаційних мережах, з них 24 центрального колектора.

Кількість абонентів по наданню послуг із збирання та вивезення ТПВ складає 541, в тому числі:

по населенню - 507;

по бюджетним організаціям - 26);

по іншим споживачам - 8.

За 9 місяців 2023 року реалізовано води 57,3тис.м³ на суму2197,5 тис.грн.

Тариф за 1 м³  води встановлено в розмірі 38,35 грн. Рівень відшкодування тарифу за водопостачання за 8міс.2023 р. складає 74,6%.

За 8 місяців 2023 року пропущено стоків 15,6 тис. м³ на суму 677,8 тис.грн

Тариф за 1 м³  стоків встановлено в розмірі 43,45 грн. Рівень відшкодування тарифу за водовідведення за 8 міс.2023 р складає 63,5%.

За 8 місяців 2023 року вивезено5 тис.куб.м твердих побутових відходів на суму 650тис.грн.

Тариф за 1 м³ ТПВ встановлено в розмірі 130,0 грн. Рівень відшкодування тарифу за вивіз сміття за 8 міс.2023р.складає 97,0%.

Ріст витрат обумовлений в першу чергу зростанням вартості електроенергії, витратних матеріалів для ліквідації аварійних ситуацій, паливно-мастильних матеріалів.

У 2023 році було здійснено комплекс робіт по благоустрою ТГ, а саме: спилювання та пониження крони дерева згідно рішень виконавчого комітету.

За кошти Добровеличківської селищної ради  було  закрито у 2023 році   лізингові операції на суму  – 6 578 088,62 грн:

Автовишка  - 950 314,17 грн.

Смітєвоз – 1 370 521,05 грн.  

Очисні споруди – 4 257 253,40 грн.      

Дружелюбівське комунальне підприємство  надає послуги по централізованому водопостачанню,  ремонту  доріг  та надання послуг перевезення вантажним автомобілем.

            Мережі водопостачання розміщені на 18 вулицях і провулках                с. Дружелюбівка с. Скопіївка, с. Гнатівка  протяжністю 24,5 км. Всього підприємство надає послуги по водопостачанню  280 абонентам населення та  3 організаціям і підприємствам. По населенню встановлено 240 водолічильників - 85,7 відсотка. Кількість абонентів споживання води постійно зростає. На балансі підприємства є 6 водорозабірних башт.

Протягом  2023 року ліквідовано 10 аварійних випадків. Замінено 4  насоси  які вийшли з ладу. Кожного року проводиться хлорування води, очищення  башт та їх поточний  ремонт.  Планове  хлорування води  проводиться один раз у квартал. На протязі року проводяться роботи по заміні насосного та електрообладнання.

          За  2023 рік  реалізовано води  10,5 тис.м3  на суму 346,5  тис.грн. Тариф за 1 м3 води встановлено в розмірі 33,00 грн..

Ріст витрат обумовлений в першу чергу зростанням вартості електроенергії, витратних матеріалів для ремонту водопровідної  мережі та ліквідацій аварійних ситуацій, паливно-мастильних матеріалів, а також підвищенням ставок податків.

           Дохідна частина Дружелюбівського КП збільшилась за рахунок надання платних  послуг за липень –грудень  2023 р на 996,5 тис гривень в т.ч. за рахунок поточного ремонту доріг, а також платних послуг перевезення автомобільним  транспортом, який був придбаний за кошти місцевого бюджету, а саме:

Автогрейдер SHANTUI SG -18 на суму 119975,00 грн. ;

Сідельний тягач для напівпричепів на суму 849799,56 грн.;

Напівпричіп SCHMITZ на суму 849799,56 грн..

В 2023 році здійснено комплекс робіт по благоустрою сіл, а саме:  косіння бур’янів, санітарне утримання зон водозабірних точок, місць загального користування (парки, обочини вулиць, дороги, кладовища).  Працівниками комунального підприємства проводяться роботи по очищенню та  приведенню в належний стан сміттєзвалищ.

КІІ «Добра сервіс» надає послуги по централізованому водопостачанню. Мережі водопостачання  розміщені на 40 вулицях і провулках с. Липняжка і  Карбівка протяжністю 57,8км. Всього підприємство надає послуги по водопостачанню 1535 абонентам населення, 27 організаціям і підприємствам. По населенню встановлено 475 водолічильників. а це 73,33 відсотків. Кількість абонентів споживання води постійно зростає. На балансі підприємства є 12 водозабірних башт.

Протягом 2023 року було ліквідовано 45 аварійних випадків.

Замінено 3 насоси  які вийшли з ладу.

Постійно проводиться ремонт водорозбірних  вуличних колонок по вулиці ----------------.

З квітня по серпень 2023 року здійснено комплекс робіт по благоустрою села, а саме:  косіння бур’янів, санітарне утримання зон водозабірних точок, місць загального користування (парк,  дитячий майданчик, обочини вулиць, дороги,  кладовища). Працівниками комунального підприємства проводяться ремонти кладок загального користування протяжністю 28 м(2 шт).

КНП «Добровеличківка» обслуговує частину території, що відноситься до Добровеличківської ОТГ, а саме смт. Добровеличківка та Новолутківський старостинський округ де забезпечує належний екологічний та санітарний стан вулиць, кладовищ, парків, зупинок, узбіч та інших громадських місць, а також дбає про благоустрій території.

Протягом 2023 року КНП «Добровеличківка» виконувались такі види робіт по благоустрою територій:

розчищення снігу за потреби в населених пунктах громади, а саме на тротуарах загальною площею від 15 тис. кв.м., центральній площі смт. Добровеличківка загальною площею 3,5 тис. кв.м., проїзних частинах вулиць та провулків для проїзду транспорту та безпеки пересування пішоходів  до лікарні, шкіл, садочку, роботи, а також здебільшого розчищення проїзних частин вулиць -----------, ------------, -----------, -----------, -----------, -------------;

ліквідація ожеледі, а саме на тротуарах загальною площею від 15 тис. кв.м., центральній площі смт. Добровеличківка загальною площею 3,5 тис. кв.м., проїзних частинах вулиць та провулків для проїзду транспорту та безпеки пересування пішоходів  до лікарні, шкіл, садочку, роботи, а також здебільшого розчищення проїзних частин вулиць ----------, ------------, -----------, ------------, -------------, --------------- шляхом посипання проти льодяною сумішшю та розгортанням підталого люду та снігу для уникнення подальшого замерзання;

вирубування парослі, корчування пнів та коронування дерев на кладовищах загальною площею 5,5га (смт. Добровеличківка 4,4га, Новолутківський старостинський округ 1,1 га), парках загальною площею 8,02га (смт. Добровеличківка) дитячих та спортивних майданчиків 0,5га, скверу 0,2га по вул.----------- та на інших територіях громади за  потреби;

видалення аварійних дерев та гілок в парках загальною площею 8,02га (смт. Добровеличківка) дитячих та спортивних майданчиків 0,5 га, скверу 0,2га по вул. Центральній та на інших територіях громади, які подрібнювались за допомогою дробарки та використовуються в подальшому для опалення шкіл, садків, будівель, що належать до Добровеличківської ОТГ;

підчищення та прибирання наносу під бордюрами та між плиткою на тротуарах площа яких складає не менше 15 тис. кв.м. за допомогою щітки та в подальшому вивід зібраного сміття на сміттєзвалище;

облаштування контейнерних майданчиків для сміття;

косіння бур’янів на кладовищах загальною площею 5,5га (смт. Добровеличківка 4,4 га, Новолутківський старостинський округ 1,1 га), парках загальною площею 8,02га (смт. Добровеличківка) дитячих та спортивних майданчиків 0,5 га, скверу 0,2га по вул.-------------- та на інших територіях громади за  потреби з подальшим  вивозом на сміттєзвалище;

прибирання опалого листя на кладовищах загальною площею 5,5га (смт. Добровеличківка 4,4 га, Новолутківський старостинський округ 1,1 га), парках загальною площею 8,02га (смт. Добровеличківка) дитячих та спортивних майданчиків 0,5га, скверу 0,2га по вул.------------- та на інших територіях громади за потреби з подальшим вивозом його на сміттєзвалище;

прибирання стихійних сміттєзвалищ навколо прибережної зони р. Добра, парку Ревуцького, на околицях смт. Добровеличківка та Новолутківського старостинського округу;

весняно - літній період проводились роботи по озелененню, а саме висаджування квітів на клумби та висаджування дерев;

встановлено паркан навколо дитячої площадки та кладовища смт. Добровеличківка силами робітників;

належне утримання пам’ятників, лавочок, клумб, дитячих та спортивних майданчиків;

прибирання сміттєвих урн по селищу (щоденно) і вивезення  негабаритного сміття від контейнерних  майданчиків і урн;

щоденне підмітання та прибирання сміття з центральної площі, центральних вулиць, тротуарів та скверу по вулиці ---------------, центральних парків а також за потреби інших територій;

прибирання автобусних  зупинок (щоденно);

ямковий ремонт асфальтного покриття вулиць за допомогою щебню, холодного асфальту та бітумної емульсії, а саме вулиці: ----------, ---------, ---------------, ----------, -----------, -----------, -------------- та місток по вулиці ------------;

нанесення дорожньої розмітки «Пішохідний перехід» на території смт. Добровеличківка;

демонтаж старої і встановлення та облаштування нової вбиральні на території дитячого майданчика смт. Добровеличківка.

На розвиток та підтримку підприємств житлово-комунального господарства на 2023 рік по Добровеличківській громаді було надано коштів місцевого бюджету в сумі 5766,0 тис.грн.:

КП «Нілот» - 2219,2 тис.грн.;

Дружелюбівське комунальне підприємство – 1888,9 тис.грн.;

КП «Добра сервіс» - 1657,9 тис.грн..

На дрібний ремонт комунальних доріг Добровеличківської селищної ради у 2023 році було заплановано 9752,4 тис.грн. з яких використано 7712,4 тис.грн, що становить 79,1%. На очищення доріг від снігу 99,0 тис.грн

На паспортизацію та незалежну грошову оцінку у 2023 році використано 123,6 тис.грн., та паспортизацію дитячих майданчиків 44,8 тис.грн.

На утримання вуличного освітлення населених пунктів громади заплановано та використано у 2023 році 300,0 тис.грн.

На обваловку сміттєзвалищ, що розташовані на території Добровеличківської громади було використано коштів в сумі 181,6 тис.грн.

У 2023 року на компенсацію витрат на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальних установ,  в яких розміщено внутрішньо переміщені особи на безоплатній основі було до Мінрегіону подано заяв за 11 місяців 2023 року на суму 1170774 грн., які у повному обсязі відшкодовані державою у 2023 році за 7 місяців на суму 791957 грн. Всього з початку збройної агресії російської федерації комунальним установам, які надали прихисток внутрішньо переміщеним особам компенсовано 1339308 грн.

 

Шановна ГРОМАДО!

 

Діяльність голови, депутатів, та усіх посадових осіб апарату селищної ради відбувається відкрито. Кожен розуміє  свою особисту відповідальність перед громадою за дії та прийняті рішення.

Можливо є певні недоліки в роботі, але ми впевнено рухаємося вперед, розвиваємося та маємо наявні позитивні результати.

Завжди налаштовані на плідну співпрацю та діалог. Кожен активний житель громади  може зробити особистий внесок в її розвиток.

В той час, як наші захисники та захисниці боронять цілісність та незалежність нашої країни на передовій, кожен з вас своїми діями наближає перемогу на місцях. Вдячні волонтерам та жителям, які постійно допомагають Збройним Силам України.

Дякуємо тим, хто висловлює конструктивну критику з різних питань, допомагає практичними справами, своїм досвідом, порадами.

Ми готові вислухати всі зауваження і пропозиції та врахувати їх у подальшій спільній з вами роботі.

 

Всім бажаємо добра, взаєморозуміння, миру!

Слава ЗСУ!

Разом до ПЕРЕМОГИ!

 

 

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада