Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » Прийміть дитину у родину

Прийміть дитину у родину

Прийомна сім’я – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу (далі ДБСТ) – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Основна мета прийомної сім’ї/ДБСТ – забезпечити сімейне виховання дітей, які за певних життєвих обставин позбавлені можливості виховуватися у своїй родині.

До прийомної сім’ї/ДБСТ можуть бути влаштовані діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.  

Найкращим середовищем для виховання дітей є рідна сім’я, але якщо її доводиться замінювати прийомною сім’єю, прийомні батьки мають бути достатньо підготовленими до складних процесів соціального становлення прийомних дітей.

Прийомні батьки та батьки-вихователі в обов’язковому порядку потребують підготовки, орієнтованої на задоволення потреб та інтересів прийомних дітей, а не на розв’язання власних проблем.

  Прийомні батьки/батьки-вихователі мають змогу отримати підтримку спеціалістів: фахівця із соціальної роботи, який здійснює супровід дитини та сім’ї, психолога, працівника служби у справах дітей, яка займається питаннями усиновлення та влаштування дітей до прийомних сімей; педагога, лікаря. Важливою є підтримка інших прийомних батьків, яка використовується задля обміну досвідом.

Прийомні батьки/батьки-вихователі мають не лише любити і поважати дитину, але й задовольняти її потреби у вихованні і розвитку.

Держава підтримує прийомну сім’ю/ДБСТ. Прийомна дитина/дитина-вихованець зберігає статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування і користується усіма відповідними пільгами.

Прийомні батьки та батьки-вихователі отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини та грошове забезпечення як винагороду за виховання.

Державна соціальна допомога на дітей призначається батькам-вихователям на кожну дитину-вихованця і прийомним батькам на кожну прийомну дитину в грошовій формі. Грошове забезпечення розподіляється між батьками-вихователями рівними частинами за їх згодою і одному з прийомних батьків.

 

Надається в розмірі, що становить:

  • 2,5прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;
  • для дітей з інвалідністю – 3,5прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;
  • для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти, розмір державної соціальної допомоги становить 2,5прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи.

 

Максимальний розмір допомоги становить:

– діти до 6 років

  • з 01.01.2023 – 5680,00 грн.

– діти від 6 до 18 років

  • з 01.01.2023 – 7082,00 грн.

– діти з інвалідністю до 6 років

  • з 01.01.2023 – 7952,00 грн.

– діти з інвалідністю від 6 до 18 років

  • з 01.01.2023 – 9915,50 грн.

– діти від 18 до 23 років (учні)

  • з 01.01.2023 – 6710,00 грн.

– особи з інвалідністю з дитинства від 18 до 23 років (учні)

  • з 01.01.2023 – 9394,00 грн.

У разі коли дитині виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія чи державна допомога, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром зазначених виплат за попередній повний місяць на момент влаштування дитини у дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім’ю (крім державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю).

Розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.  

Крім того, прийомні батьки отримують грошове забезпечення у розмірі одного

прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії  чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Для прикладу, розмір грошового забезпечення одному з прийомних батьків в сім’ї, де виховується четверо прийомних дітей, складає 11,332 грн. на місяць, а батькам-вихователям ДБСТ, у якому проживає десять дітей, виплачується                28,330 грн – кожному по 14165 грн на місяць.

Прийомну сім’ю/ ДБСТ супроводжує фахівець із соціальної роботи, який допомагає долати труднощі у вихованні та розвитку дітей.

Для прийомних батьків та батьків-вихователів передбачені і інші соціальні гарантії:

- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;

- оплата за газ, світло, воду – 30% (в деяких регіонах цифра може змінюватися за рішенням місцевої влади, але менше названої бути не може);

- прийомні діти безкоштовно харчуються в школі;

- для дітей передбачено безкоштовний проїзд у міському транспорті (автобусах, трамваях, метро і т. д., крім таксі);

- прийомні діти можуть безкоштовно навчатися в школах додаткової освіти за обраним напрямом (музика, танці тощо), і так само відвідувати гуртки (крім комерційних);

- прийомним дітям виділяються безкоштовні путівки до таборів відпочинку і санаторії;

- якщо дітей в сім'ї троє і більше, включаючи рідних, то на пільги мають право всі діти, причому, додається можливість одержання безкоштовних ліків для дітей до 6 років;

Всі пільги і виплати оформляються в органах соціального захисту прийомними батьками після того як вони  підпишуть договір про створення прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу.

Тепер, коли Ви маєте уяву про прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, будь ласка, розкажіть про цю форму сімейного виховання вашим друзям і знайомим.

 

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада