Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » ЛЕГАЛЬНА ПРАЦЯ – ГАРАНТІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ПРАЦІВНИКА

ЛЕГАЛЬНА ПРАЦЯ – ГАРАНТІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ПРАЦІВНИКА

На сьогоднішній день завдання загальнонаціонального масштабу – легалізація виплати заробітної плати та цивілізоване оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Дуже часто громадяни не замислюються над проблемами пенсійного забезпечення у майбутньому, тому і погоджуються на неофіційне оформлення трудових відносин з роботодавцем. Виплата заробітної плати в «конверті» послаблює соціальний захист працівників, які на власний ризик працюють на підставах тіньової економіки, уникаючи перерахувань коштів до бюджетів усіх рівнів та соціальних страхових фондів.

 

«Тіньова» зайнятість, «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») – проблемні явища, що, на жаль, на сьогодні залишаються актуальними. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на життя людини. Негативний вплив тіньової зайнятості стосується й суспільної небезпеки, адже всі люди є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва, сільського господарства тощо, тож необхідна їх висока якість. Також тіньова зайнятість певним чином сприяє поширенню професійних захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві, адже офіційно неоформлений працівник не проходить обов’язкового медичного обстеження, з ним не проводяться інструктажі, навчання з техніки безпеки, охорони праці тощо. Крім цього, використання прихованих трудових відносин призводить і до зменшення надходжень до бюджету держави. Отже, питання легалізації зайнятості населення є надзвичайно важливими.

 

Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників: захисту від незаконного звільнення; отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця; гарантованої виплати заробітної плати 2 рази на місяць, права на щорічну основну відпустку не менше 24 календарних днів, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток передбачених Законом України «Про відпустки», права на оплату листка непрацездатності; втрату трудового стажу; втрату страхового стажу для отримання пенсії і як наслідок отримання мінімальної пенсії за віком; права не залучатися до понаднормових робіт без згоди працівника; соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання; цілої низки інших прав і соціальних гарантій передбачених чинним законодавством.

 

Трудові відносини між найманими працівниками та підприємцями – фізичними особами чітко регулюються законодавчими актами. Робота за трудовим договором зараховується до страхового та загального трудового стажу працівника і впливає на розмір допомоги по безробіттю (за умови реєстрації особи в центрі зайнятості). Використання найманої праці підприємцями без оформлення трудових відносин з найманими працівниками є грубим порушенням чинного законодавства і завдає значних збитків самим роботодавцям, найманим працівникам та державі, діючим законодавством передбачено відповідальність за такі дії роботодавця. Дотримання роботодавцем трудового законодавства - це запорука стабільного та прибуткового бізнесу, гарантія уникнення проблем як із найманими працівниками так і з відповідними органами, уповноваженими здійснювати контроль за дотриманням вимог трудового законодавства.

 

Шановні роботодавці, просимо вживати заходів щодо законного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, по виплаті заробітної плати працівникам в повному обсязі та у встановлені терміни, недопущенню виникненню заборгованості. Лише додержання роботодавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість гарантує стабільний прибутковий бізнес і дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами. Праця - є найважливішою умовою існування суспільства, його розвитку і вдосконалення. Право працювати, нести своїм родинам добробут і спокій, отримувати соціальні гарантії має кожен громадянин.

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада