Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » ДО УВАГИ!

ДО УВАГИ!

 В Україні поширюється нова форма сімейного виховання – патронат над дитиною, яка передбачає надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. В Європі робота патронатними вихователями – це поширена і почесна практика. Кандидати в патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними батьками.

 

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй родині. Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї (який теж пройшов спеціальний курс підготовки).

 

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяці. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути продовжено, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

 

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною За здійснення патронату призначаються і виплачуються соціальна допомога та грошове забезпечення на період з дня влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї включно та поновлюються у разі влаштування наступної дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

 

Грошове забезпечення виплачується патронатному вихователю за надану послугу патронату над дитиною.

 

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

 

 

Шукаємо потенційних кандидатів у патронатні вихователі, тому що кожна дитина повинна зростати у теплому турботливому оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку, успішної соціалізації.

 

 

Додаткову інформацію про порядок створення патронатних сімей можна отримати у Службі у справах дітей Добровеличківської селищної ради за адресою: вул. Незалежності, 112, смт Добровеличківка.

 

Друк
    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада