Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Новини » Збережімо довкілля та своє здоров'я!

Збережімо довкілля та своє здоров'я!

Останнім часом все гострішою постає проблема спалювання бур’яну, листя і сухої трави на території нашого району. З приводу цього варто зауважити наступне: під час паління повітря стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Над селами та містом стоїть постійний дим, яким важко дихати навіть здоровим людям.

   

Шкода від спалювання листя і сухої трави надзвичайно велика. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

   

На присадибних ділянках рослини нерідко кроплять пестицидами, які також вивільняються у повітря при спалюванні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

   

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери над містом. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим відтління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторні захворювання оксиди сірки. Епітелій слизової оболонки дихальних шляхів, що постійно подразнюється димом, не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

   

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на них особливо небезпечний.

  

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до загибелі корисних комах, ґрунтоутворюючих мікроорганізмів, насіння і коріння трав’янистих рослин. Спалювання щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту. Існує загроза масштабних пожеж і загоряння житлових будинків. Дим і вогонь - напівпровідники і за відповідних умов здатні стати причиною замикання ліній електропередач.

   

Дим від вогнищ може утворювати смоґ і надовго зависати у повітрі. У цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

   

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого бур’яну. Більшість жителів району хотіли б, щоб ці порушення припинились.

   

Дуже бажаним для громади було б свідоме дотримання кожним громадянином законів, норм і правил, прийнятних для всіх! Отже, боротьба з палінням - це не пропозиція, не вибір, це обов’язок кожного на шляху до збереження екології природнього середовища району і здоров’я його громадян.

   

    

      

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада