Навігація

Архів новин

Вхід

Офіційний сайт Добровеличківської селищної ради » Звернення громадян » Роз’яснення з найбільш актуальних питань » Про якість харчових продуктів

Про якість харчових продуктів

Як себе вберегти від неякісної продукції

Здорове харчування починається з моменту придбання харчових продуктів, з вибору якісних та свіжих виробів. їжа може доставляти людині не тільки задоволення та користь, але і масу неприємностей, а саме служить джерелом зараження різними інфекціями. Це пов'язано з тим, що продукти харчування є гарним середовищем для існування та розмноження патогенної мікрофлори і накопичення продуктів їх життєдіяльності, в продукти легко переходять токсичні речовини, які застосовуються для обробки сільськогосподарської продукції, з'являються в процесі кулінарної обробки. Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується з наступом теплої погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій.
Під час придбання продуктів харчування необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд, колір, запах та упаковку в якій знаходиться харчовий продукт. На упаковці повинна бути зазначена повна інформація про виробника, дату виготовлення та кінцевий термін придатності, назва нормативного документу згідно якого виготовлена дана продукція, а також склад та енергетична цінність харчового продукту. Упаковка повинна бути цілою, не пошкодженою, без затертостей та вм'ятин, текст надрукований чітко та державною мовою.
Не купуйте продукти, якщо на них не вказано дату виготовлення чи кінцевий термін реалізації, навіть якщо зовнішній вигляд у них не викликає ніяких сумнівів. Адже не змінений зовнішній вигляд не є гарантією безпеки, так як на ранніх сроках життєдіяльності мікроорганізмів змін може і не бути.
Причиною харчових отруєнь можуть стати мікроби рода сальмонел та стафілококів, дизентерійна паличка та інші збудники. Доволі широке розповсюдження цих захворювань як в нашій країні, так і в усьому світі є слідством підвищення ролі громадського харчування (кафе «швидких обідів», закусочні), централізованого виробництва харчових продуктів (кулінарні цехи по виготовленню салатів, холодних закусок, жарених м»ясних та рибних страв та інші), порушення гігієни (особистої гігієни, виробничої гігієни при приготуванні харчової продукції), забруднення навколишнього середовища. Частіше за все інфекція проникає в кишковий тракт та розповсюджується з випорожненнями тварин або людини, що потрапляють на харчові продукти або на руки чи предмети, які стикаються з їжею.
В повсякденному житті провідними факторами даної групи отруєнь є інфікування продуктів, зберігання їх в умовах підвищеної температури та недотримання термінів зберігання.
Деякі правила придбання та зберігання харчових продуктів:
• не купуйте овочі та фрукти з м'якими та потемнілими місцями, зморщеною кожурою, так як вони залежані та не свіжі.
• зелень і особливо ніжні фрукти та овочі необхідно зберігати у спеціальних дихаючих контейнерах.
• молочні продукти необхідно зберігати у холодильнику і використати до кінця терміну придатності.
• купуйте тільки ретельно упаковані м'ясні вироби з проставленим терміном придатності.
• м'ясні вироби у вакуумній упаковці може зберігатись декілька тижнів, а при відкритті біля 4 діб.
• свіже м'ясо може зберігатись у холодильнику не втративши свіжості 3-4 доби, а птиця - 2 доби.
• при купівлі заморожених фруктів та овочів прощупайте пакет у якому вони зберігаються, у ньому не повинно бути комків, овочі мають бути розсипчасті, в кутах пакету не повинно бути кристалів льоду.
• якщо ви принесли свіжу рибу і не збираєтесь її готувати відразу, можете покласти її у велику ємність і засипати її льодом.
• при заморожуванні риби у домашніх умовах текстура риби змінюється, тому краще не тримати заморожену рибу у морозильнику тривалий час.
• дотримуйтесь температурних режимів обробки свіжого м'яса та риби.
• не вживайте немиті фрукти та овочі.
Такі неважкі та нехитрі міри застережливості при поводженні з харчовими продуктами дають змогу уникнути загрози здоров'ю людини та насолоджуватись улюбленими стравами.
Великий рівень санітарної культури членів сім'ї є залогом профілактики харчових отруєнь.
Друк

Додавання коментаря

Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Код: оновити, якщо не видно коду

    Маєте проблеми зору?
    Оберіть зручний формат:

    A-    A    A+  Увімкнути альтернативну версію сайту


Опитування




Корисні ресурси






    Офіційне інтернет-представництво Президента України


    Верховна Рада України


    Законодавство України


    Кабінет Міністрів України


    Кіровоградська ОДА


    Кіровоградська обласна рада